Kirjoitustehtävä: metataso

Artikkelini metatasosta on yksi klikatuimpia tekstejäni blogissa. Pohdin, mistä tämä johtuu. Ymmärsin pian, että metatasosta ei oikeastaan juuri puhuta eikä sen kirjoittamista suoraan opeteta, se pitää itse tajuta.

img_3737

Korjatakseni tämän erheen, päätin jakaa yhden todella hyödyllisen kirjoitusharjoituksen, jonka avulla voi harjoitella metatason luomista. Kirjoitustehtävä ei ole täysin itse keksimäni, vaan runoilija ja käsikirjoittaja Mikko Myllylahti tutustutti perusperiaatteen ’Kirjoittajaksi kasvaminen’ -kurssilla. Lisäsin itse kolmannen kohdan, sillä juurikin tulkinta on tärkeää metatasoa kirjoittaessa.

Samasta kirjoitustehtävästä saattaa olla useampiakin versioita ja täysi kunnia kuuluu sille, joka menetemän on alunperin keksinyt.

KIRJOITUSTEHTÄVÄ:

  1. Mene ihmisten ilmoille ja valitse itsellesi täysin tuntematon henkilö. Tarkkaile häntä haluamasi aika tai noin 5 minuuttia. Tee muistiinpanoja henkilön ulkomuodosta ja käyttäytymisestä. Tekeekö hän jotain tavallisesta poikkeavaa? Mitä hän tekee? Miten hän istuu/seisoo/kantaa laukkuaan/juo kahviaan, etc.?
  2. Kirjoita maksimissaan 1 liuskan pituinen yksityiskohtainen kuvaus henkilöstä, jota olet juuri tarkkaillut. Kuvaus saa olla poliisin silminnäkijähavainnon kaltainen raportti.
  3. Kuvauksesi perusteella kirjoita 1/2 – 1 liuskan tulkinta henkilöstä. Kuka hän on? Mitä hän tekee työkseen? Miksi hän tekee juuri niin kuin tekee? Miksi hän pukeutuu niin kuin pukeutuu? Mistä hän unelmoi? Mikä on suurin pettymys, jonka hän on kokenut?  Mikä on hänen läheisin ihmissuhteensa? Käytä mielikuvitusta ja luo henkilöhahmo todellisen henkilön perusteella.
  4. Toista tehtävä kerran viikossa.

Aluksi kirjoittaminen ja toisten ihmisten tarkkailu saattaa tuntua epämiellyttävältä ja vaikealtakin. Siksi suosittelen, että harjoitusta kannattaa toistaa useamman kerran, jotta se olisi tehokasta ja ideasta pääsee jyvälle.

Säästä ensimmäiset kuvaukset ja tulkinnat, sillä omaa kehitystä kirjoittajana on mukava seurata. Se antaa pieniä onnistumisen tunteita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s