Pakko saada valmista!

Kirjoittajan pahin vihollinen on ajatus, että tekstistä on pakko saada valmista mahdollisimman nopeasti. Laaduntarkkailu alkaa kusta heti, kun ainoa päämäärä on saada pian valmista.

img_4052

Yhteiskuntamme vaatii näkyviä tuloksia, suorittamista ja puurtamista. Vanha sanontakin sanoo: ”Ensin työt, sitten huvi”. On raadettava niska limassa eteenpäin, jotta voi olla vihdoin onnellinen ja ylpeä omista saavutuksistaan.

Mutta se ei mene niin. Ei luovuuden eikä oikeastaan minkään muunkaan kanssa.

Kärsimättömyys, halu nähdä teksti kirjana, turhautuminen projektiin, maine ja kunnia… Syitä on lukemattomia, miksi kirjoittaja lähtee oikomaan eikä malta kirjoittaa parasta mahdollista tekstiä.

Kohti menestystä

Luin kiinnostavan self-helpkirjan. Tiedän, tiedän. Self-helppi on pelkkää hömppää. Luin Shawn Anchorin The Happiness Advantage -kirjan ja valisin sen tieteellisten tutkimusten valossa, jotta suurilla sanoilla olisi jotain totuuspohjaa.

Kirja on hyvin amerikkalainen kirjoitustyylinsä ja mainospuheidensa kanssa, mutta kirjan ydin ajatus tiivistyy olennaiseen: älä stressaa ja olet onnellisempi sekä menestyt todennäköisemmin. Onnellisuus tuottaa tuloksia ja menestystä – ei päinvastoin.

Suurta projektia kannattaa lähestyä pienin askelin: luku ja kohtaus kerrallaan. Tarinaa luodaan tarinan ehdoilla. Pelkkä puurtaminen saattaa saada punaisen langan katoamaan.

Jos ainoa syy kirjan kirjoittamiseen on, no, kirjoittaa kirja, kannattaa miettiä miksi projektiin edes lähtee. Jos nautit kirjoittamisesta, siedät epäjärjestystä ja epämääräisyyttä, tervetuloa porukkaan mukaan.

Hyväksymistä ja onnellisuutta

Sen sijaan, että pakottaisi asioita tapahtumaan, kannattaa hyväksyä ettei kirja välttämättä synny kuukaudessa, vuodessa tai edes vuosikymmenessä. Voi olla, että kirja jää pöytälaatikkoon. Vaikka se kuulostaa pahalta, on se tosiasia hyväksyttävä ennen jokaisen tekstin aloittamista. Kun ulkoisia pakotteita ei ole, kirjoittaminenkin sujuu paremmin.

Mitä siihen onnellisuuteen tulee, niin Anchorin mukaan onnellisuutta voi harjoittaa just nyt mm. liikkumalla, olemalla avulias toisille, tuottamalla positiivisuutta ympärilleen sekä käyttämällä rahaa kokemuksiin.

Anchorin vinkkejä kuukauden noudatettuani voin sanoa, että olo on kevyempi, mieli vastaanottavaisempi ja tammikuusta on tulossa tuotteliain kuukausi hetkeen. Eikä minun ole ollut pakko saada mitään valmiiksi.

 

Lähteet:

Anchor, S (2010) The Happiness Advantage: The Seven Principles that Fuel Success and Performance at Work. New York: Virgin Books.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s