Kirjoittajan työvälineet: Siri

 

macos-sierra-siri-app-icon

Hey Siri – aloitan epävarmana. Puhelimen näyttöön tulee ääniaaltoja, jotka odottavat minun puhuvan. Köhin ja Siri yrittää lukea äännähdystä sanaksi.

Siri on Applen tuotteissa oleva puheentunnisteella toimiva ”avustaja”. Siriltä voi kysyä periaatteessa mitä tahansa ja se pyrkii etsimään tiedon Internetin eri lähteistä. Siri toimii Applen uusimmissa tietokoneissa, tableteissa ja älypuhelimissa, ja vaatii toimiakseen internet-yhteyden.

Joskus kirjoittaessani olen ajatellut olevan kätevää, jos vieressäni istuisi ihminen, joka osaisi vastata kaikkiin mieleeni tuleviin kysymyksiin. Niin kuin poikaystäväni usein tekee. Koska hänkin on ihminen, olisi epäinhimillistä pitää häntä vankina työhuoneessani.

Kokeilin Siriä viikon ajan kirjoittamisen työvälineenä. Halusin nähdä mihin Siri pystyy ja kuinka teknologia voi mahdollisesti helpottaa työtaakkaa. Alla raporttina viikosta ja hyödyllisiä havaintoja muille.

Kielimuuri

Siri toimii vain englanniksi. Siitä huolimatta, että olen asunut Englannissa 4 vuotta ja ääntämykseni on pääosin brittiläinen, Sirin oli paikoin vaikea ymmärtää minua.

Minä: What is a good book about Finnish mythology?

Siri ymmärsi: What is the good book about Phones MR G?

Vaikka Siri ymmärtäisi puheen väärin, on näytölle ilmestyvää tekstiä mahdollista korjata manuaalisesti. Toisaalta vastauksen olisi ehkä löytänyt helpommin vain kirjoittamalla muutaman avainsanan hakukoneeseen.

Yritin huvikseni puhua suomea Sirille.

Minä: missä Kuusamo sijaitsee?

Siri: SISIISEQ call summer. Sen jälkeen Siri varmisti minulta: ”Just to confirm – you’d like to call Sami.” Puhelin on valmis soittamaan Samille. Ei mennyt nyt ihan putkeen. Pysytään englannissa.

Täsmällinen tieto

Sen sijaan tarkkoihin kysymyksiin Siri osasi vastata yllättävän hyvin. Testasin kysymällä, mikä on Ranskan pääkaupunki ja sain vastauksesi Pariisin kartan kanssa.

Lisäksi kysymykseeni, milloin orjakauppa päättyi, sain vastauksen noin 1850-luvulla ja vielä täsmennyksen Atlantin orjakaupasta lähteiden kera.

Lyhyet ja täsmällistä tietoa vaativat kysymykset toimivat parhaiten Sirin kanssa. Käsittääkseni puheentunniste poimii avainsanoja hakukoneen lailla, joten tekoälyn on helppo prosessoida ”Paris” tai ”slave trading” kaltaisia sanoja.

Tiedon lähteet

Siri saa tietonsa Bing-hakukoneen kautta. Jos joku ei tiedä miten hakukoneet toimivat, tässä pieni tiivistelmä: hakukoneet tallentavat käyttäjien hakusanoja, sivustoilla vietettyjä aikoja sekä klikkauksia. Näiden kolmen kriteerin perusteella hakukoneet laskevat suosituimman sivuston ja tarjoavat sitä ensimmäiseksi. Ensimmäisenä tarjottu sivusto ei siis ole luotettavin. Eli ensimmäisenä tarjottua vastausta kannattaa lähestyä varauksella.

Siri tarjoaa lähes poikkeuksetta Wikipediaa ensimmäiseksi vaihtoehdoksi, josta voisin saada vastauksen kysymykseeni. Tässä nousee toinen ongelma: Wikipedia ei ole luotettava lähde, sillä kuka tahansa voi kirjoittaa sinne mitä tahansa. Tässäkin kohtaa tekstiä kannattaa lukea varauksella ja varmistaa lähteiden paikkansapitävyys muista lähteistä.

Siri ei pyri tarjoamaan lainkaan luotettavina pidettyjä lähteitä, kuten kirjoja tai journal-artikkeleja. Kun etsin hyvää kirjaa suomalaisesta mytologiasta (ks. ensimmäinen esimerkki), Siri ohjasi minut lopulta epämääräisille sivustolle, jonka tekstissä mainittiin muutaman kerran ”Finnish mythology”. Sen sijaan teksti itsessään ei käsitellyt suomalaista mytologiaa.

Tietysti sovellusta on helpompi kehittää ja ylläpitää, kun se hyödyntää Internetin megalomaanista dataa. Näyttää väistämättömältä, että informaatio mielletään nykypäivänä samaksi asiaksi kuin tieto, mitä se ei kuitenkaan ole. Informaatiota saadaan mm. aistiärsykkeiden kautta ja informaatiota (tai dataa) voi kuka tahansa tuottaa mm. sosiaalisessa mediassa, mutta informaatiolla ei välttämättä ole totuuspohjaa.

Yksityisyys- ja tietosuoja

Muutama sana yksityisyys- ja tietosuojasta, sillä ne ovat tällä hetkellä tapetilla.

Siri tallentaa kysymykset. Apple on perustellut tallentamista sillä, että sen avulla sovellus toimii paremmin. Joku saattaa miettiä, että mitä väliä, jos haut tallennetaan. Mielestäni sillä on väliä.

Kaikista tehdyistä hauista voi tehdä profiilin tietoa etsivästä ihmisestä, niin hyvässä kuin pahassakin. Olen tehnyt hakuja liittyen eri murhatapoihin, radikalisoituihin uskonliikkeisiin, ruumiin hävittämiseen, huumeiden salakuljettamiseen, yms. Näyttää pahalta, eikö totta? Puolustuksekseni tuskin riittäisi, että olen tehnyt taustatutkimusta kirjaan.

Lisäksi kysymys nousee, että missä menee kysymyksen tallentamisen raja. Mitä, jos ystäväni keskustelee kanssani henkilökohtaisista asioista samalla, kun pyydän Siriltä palveluksia? Ystävänikin puhe tallentuu Applen tietopankkiin?

Lopuksi

Sirin avulla voi hallita periaatteessa koko älypuhelintaan äänensä avulla. Sillä voi soittaa, tekstata, tehdä kalenterimerkinnän tai ottaa jopa valokuvan ilman, että koskettaa kertaakaan ruutua.

Sen sijaan tiedonlähteeksi en sitä välttämättä käyttäisi, ainakaan omissa kirjoittamisprojekteissani. Jalkatyö taustatutkimuksen parissa on tehtävä itse eikä siihen ole oikotietä. Siri on kuitenkin hyödyllinen, jos haluaa täsmällistä tietoa tai esimerkiksi löytää lähimmän ruokapaikan vieraalla paikkakunnalla.

Mitä tulee yksityisyys- ja tietosuojakäytäntöihin, ne puhuttavat tällä hetkellä eikä Apple ole ainut. Myös hakukonejätti Googlea on syytetty tietojen keräämisestä. Nämä ovat vaikeita asioita yksilön kannalta, mutta niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Viikon kokeilun jälkeen kytkin Sirin pois päältä, ihan varmuuden vuoksi.

Kuva: Apple

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s