Kirjoittajan työvälineet: Puheesta tekstiksi -sovellus

rodion-kutsaev-184298

Mitä, jos voisit puhua ääneen seuraavan romaanisi, ja joku muu kirjoittaisi sen tekstiksi? Kuulostaa scifiltä, mutta tekniikan avulla tämä on jo mahdollista.

Älypuhelimiin saatavia puheesta tekstiksi (speech to text tai voice to text) -sovelluksia on olemassa montaa erilaista. Olen itse käyttänyt Speechy-sovellusta (iOS), sillä se tunnistaa suomen sekä englannin kielen (lähes 10 eri aksenttia).

Speechy on täysin ilmainen sovellus, joka tallentaa puheeni tekstiksi näytölle. Tämän jälkeen tekstin voi mm. tallentaa puhelimeen tekstitiedostoksi (.txt) tai lähettää itselleen sähköpostitse (viestin tekstikentässä). Tekstiä voi myöhemmin muokata tekstinkäsittelyohjelmalla.

IMG_4571

Speechyn käyttö on todella helppoa: painat vain recording-painiketta (valkoinen mikrofoni punaisessa ympyrässä) ja alat puhua. Puheesi ilmestyy tekstiksi näytölle sitä mukaan, kun puhut. Kun haluat lopettaa, painat vain pausea (valkoinen neliö punaisessa ympyrässä). Punainen taustaväri kertoo nauhoituksen olevan päällä ja sininen sen olevan pois päältä.

Sovellus tunnistaa suomen kielen yllättävän hyvin. Tekstiä joutuu välillä korjailemaan manuaalisesti, mutta syy on useimmiten puhujassa/kirjoittajassa eikä sovelluksessa. Joskus mielessä hyvältä kuulostanut lause kuulostaa huonolta ääneen ja näyttää vielä huonommalta ruudulla.

Toisinaan pitkien ja vaikeiden lauseiden kanssa sovellus saattaa räpiköidä eikä välttämättä tunnista kaikkia suomen kielen sanamuotoja. Lisäksi välimerkit täytyy muistaa puhua ääneen, sillä sovellus ei osaa niitä lisätä lauseisiin automaattisesti.

Kaikki nauhoitetut tekstit löytyvät arkistosta (kuvassa vasen alakulma). Kielen voi vaihtaa oikean yläkulman maapallo-ikonista.

Sovelluksen kehittäjille kiitosta heruu siitä, että maailman puhutuimpiin kieliin (mm. englanti, ranska ja espanja) on lisätty aksentteja. Jos valitsee englannin, voi valita mm. britti- amerikan-, intian- tai kanadanenglannin.

IMG_4567

Oman tekstin puhuminen ääneen auttaa jäsentämään lauseita. Lause saattaa kuulostaa mielessä hyvältä, mutta ääneen lausuttuna aivan kamalalta. Sovellus auttaa todella miettimään tarinan kannalta parhaimpia lauseita eikä vain räiskimään lauseita sinne päin.

Speechyn käyttö vaatii kärsivällisyyttä, sillä tekstin puhuminen ääneen ei välttämättä ole kaikkein luonnollisinta. Speechy ei kuitenkaan hätkähdä taukoja ja tulkitse hiljaisuutta (tai puhujan jäätymistä) lopetukseksi niin kuin osa tekstistä puheeksi -sovelluksista, vaan antaa puhujan rauhassa valita sanat. Sovellus ja käyttäjä tarvitsevat siis aikaa löytääkseen toisensa.

En suosittele Speechyä ensisijaiseksi kirjoittamisen välineeksi, mutta suosittelen sitä ehdottamasti tukemaan muita työvälineitä. On todella virkistävää kuulla mielessä olevat lauseet ensin ääneen ennen kuin näkee ne kirjoitettuna. Lisäksi tarinan kertominen ja ääneen puhuminen toimii mukavana vaihteluna työpöydän äärellä istumiselle.

Kokonaisarvosana: ****

 

Puheesta tekstiksi -sovelluksia on monia eri kielille ja käyttöjärjestelmille*. Mm. seuraavat ilmaiset sovellukset tunnistavat suomen kielen: Speechy (iOS, testissä), Speechnotes (Android) ja Dragon Dictation (iOS, tällä hetkellä kehittelyssä), ListNote Puhe-to-Text Notes (Android) ja Ääni tekstiksi – teksti puheeksi (Android).

Maksullisia sovelluksia, jotka tunnistavat suomen, ovat mm. Active Voice: Speech-To-Text (Android, 10,99e) ja Text to Speech: Text Editor with Speech Abilities (iOS, 1,09e).

*Minulla on kokemusta ainoastaan seuraavista puheesta tekstiksi -sovelluksista: Speechy, Speechnotes ja Dragon Dictation, joihin kaikkiin olen ollut tyytyväinen.

 

Ylin kuva: Unsplash

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s