Parasta just nyt: SKAM:n kässärit ja blooperit

Sain käsiini nuorten TV-sarja SKAM:n 1. ja 2. kauden alkuperäiset käsikirjoitukset. Käsikirjoittaja ja sarjan luoja Julie Andem muistuttaa, että kirjoittajan ei tarvitse tietää kaikkea eikä varsinkaan ottaa itseään liian tosissaan.

Kässärit on sidottu kirjan muotoon ja yksi kirja kattaa yhden kauden (n. 250 s). Kässärin rakenteellinen formaatti mukailee enemmän näytelmäkäsikirjoitusta kuin perinteistä TV- tai elokuvakäsikirjoitusta. Siitä huolimatta tekstiä on miellyttävä lukea.

Andemin pohdiskelevat huomautukset lokaatioista, dialogin sisällöstä tai taustamusiikista ovat inhimillistä luettavaa. Ne osoittavat, että kirjoittamisen ei tarvitse olla orjallista eikä kaikkea tarvitse tietää ennalta. Välihuomautukset, kuten ”Mistä minä tietäisin?” tai ”Kenen luona kuvataan? Äh, ratkaisen tämän myöhemmin” kertovat TV-sarjan tekemisestä, kuinka se on rosoista puuhaa eikä kaikki mene ”sääntöjen” mukaan.

Dialogia on nautinnollista lukea, sillä harvoin pääsee näkemään näin upeaa tekstiä. Dialogi on puhujansa näköistä, vie tarinaa eteenpäin, luontevaa ja sisältää mahtavia oivalluksia. Tulee melkein kateus…

Jos käsikirjoittaminen kiinnostaa, suosittelen lukemaan kässärit.

Psst! YLE Areenasta löytyy sarjan kaikkien kausien lisäksi nyt myös bloopereita eli epäonnistuneita ja sarjasta poistettuja kohtauksia.

Kuva: IMDB

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s