Kirjoittajan työvälineet: Zotero

Viitteiden automatisointi karsii stressiä, työvaiheita ja auttaa keskittymään olennaiseen. Zotero on parasta, mitä kirjoittajalle voi tapahtua – tietokirjailijasta aina kaunokirjailijaan.

Milloin tarvitsen lähdeviitteitä?

Lähdeviitteet ovat tärkeitä etenkin tieteellisessä työssä, mutta myös tietokirjoja ja elämäkertoja kirjoittaessa. Olen minä tarvinnut lähdeviitteitä myös kaunokirjallisuudessa ja runoissa lähiaikoina, jos lainaan suoraan pätkän toisen tekstistä tai mainitsen tekstiin liittyvän kiinnostavan teoksen sivuhuomautuksena.

Lue lisää sitaateista tekijänoikeuksia käsittelevästä tekstistä

En tiedä miten sain graduni kirjoitettua ilman lähdeviitteiden hallintaa. Yritin käyttää Mendeleytä ja Refworksia, mutta minulla on Mac. Kumpikin sopi huonosti vanhan MacBook Pro 2011:n kanssa. Kuulin Zoterosta ensimmäisen kerran keväällä 2019, ja se räjäytti positiivisesti maailmani.

Kuvakaappaus Zotero.org

Miksi juuri Zotero?

Zotero on avoimeen lähdekoodin perustuva ilmainen lähdeviittausjärjestelmä. Zotero käytännössä järjestää kaikki tekstissäsi olevat viittaukset, muotoilee ne tietyn tyylin mukaan automaattisesti ja tekee täydellisen lähdeluettelon siihen kohtaan tekstiä (yleensä luvun tai koko tekstin lopussa), johon sen haluat. Helppoa!

Zoteroon voi tallentaa lähteiden lisäksi, artikkeleja (myös pdf ja nettiversiot), kuvia, uutisia ja mediatallenteita. Järjestelmä kokoaa käytännössä kaikki tarvitsemasi lähteet yhteen paikkaan – erittäin hyödyllistä kirjoittajalle. Järjestelmää ei siis tarvitse käyttää pelkästään lähdelistan tekemiseen tai oikeaoppiseen viittaukseen.

Zotero.org -sivulta löytyy myös helpot ohjeet kuinka aloittaa läheviitteiden käyttö ja miten saa kaikki irti järjestelmästä. Sopii Mac-, Windows- ja Linux-laitteisiin. Lisäksi Zoteroa voi käyttää Google Docs -palvelussa.

Suosittelen lämmöllä kaikille, jotka käyttävät teksteissään lähteitä ja muuta taustamateriaalia.

⭐⭐⭐⭐⭐

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s