Kirjoituskilpailut 2018-2019

Päivitetty 21.05.2018 [kilpailujen päivittäminen]

Alla koottuna Suomen tärkeimpiä ja suurimpia kirjoituskilpailuja vuosille 2018-2019 sekä linkit osallistumisohjeisiin.

Tiedot on kerätty suoraan järjestäjien sivuilta, joten muista aina tarkistaa yksityiskohtaiset kilpailusäännöt sekä osallistumisohjeet järjestäjien omilta sivuilta ennen tekstien lähettämistä. Jälkisanat-blogi ei ole vastuussa kilpailuista.

Onnea matkaan! 🙂

Jälkisanat-blogin kootut ohjeet kirjoituskilpailuihin osallistumiseen

Ilmianna kirjoituskilpailu osoitteeseen: jalkisanat@gmail.com

Proosa

Kirjoituskilpailu nuorille (13-20v.)

‍Vantaan nuorisopalveluiden Nuorten toimitus järjestää kirjoituskilpailun 13-20 -vuotiaille nuorille. Sivustolla kerrotaan kilpailusta seuraavasti: ”Kirjoituskilpailuun voi lähettää artikkelin, haastattelun, novellin tai muun vapaamuotoisen kirjoituksen. Myös aiheen saa päättää itse! Halutessaan kilpailuun voi osallistua useammalla tekstillä.”

Dekkari-aiheinen kirjoituskilpailu

 • deadline: 15.6.2018
 • pituus: max. 6 liuskaa
 • Aihe:
  • Avainsanoina ovat: ”Ämmäkosken konepaja”, ”vuosi 1918” ja ”Ämmäkosken konepajan palo vuonna 1919”.
 • palkinnot: 2000e jaetaan yhden tai useamman kirjoittajan kesken
 • lisätiedot: Brott ja Sykkeessä (http://brott.fi/kirjoituskilpailu.html sekä http://www.sykkeessa.fi/2018/04/05/dekkariaiheinen-valtakunnallinen-novellikirjoituskilpailu/#comment-2449)

Dekkarit Festivaali – Rikospaikkana Varkaus järjestää kaikille avoimen kirjoituskilpailun. Novellissa toivotaan käytettävän asiasanoja, mutta järjestäjien mukaan tarinan ei tarvitse sijoittua tiettyyn paikkakuntaan. Huomaathan, että osallistumalla tekstilläsi kirjoituskilpailuun, tekstisi ”julkaisuoikeudet siirtyvät festivaalijärjestäjälle mahdollista novellikokoelmaa varten”.

Voittajat palkitaan Dekkarifestivaaleilla 28.7.2018.

Sata vuotta sisällissodan jälkeen (12–19-vuotiaat)

 • deadline: 25.6.2018
 • aihe: ”sata vuotta sisällissodan jälkeen”
 • tekstilaji: vapaa
 • pituus: max. 5 liuskaa
 • kaksi kilpasarjaa:
  • 12–15-vuotiaat
  • 16–19-vuotiaat
 • palkinnot: 1. sija 100e, 2. sija 70e ja 3. sija 50e. Lisäksi jaetaan kirjapalkintoja.
 • lisätiedot: Pentinkulman päivät (http://www.pentinkulmanpaivat.fi)

Väinö Linnan seura ja Pentinkulman päivät järjestävät kirjoituskilpailun nuorille. Kilpailuun voi osallistua, jos on 12–19-vuotias nuori ja asuu Urjalan ja sen lähikuntien  (Akaan, Forssan, Humppilan, Jokioisten, Punkalaitumen ja Tammelan) alueella. Myös opiskelu lähikuntien oppilaitoksissa oikeuttaa osallistumaan kilpailuun.

Otsikkoehdotuksia sekä suositeltuja lähdeviitteitä Pentinkuman päivien sivuilla. Kilpailun tuomaristossa ovat: kirjailija Terhi Rannela, yliopistonlehtori Outi Oja, FT Anneli Niinimäki sekä terveydenhoitaja Kirsti Niemistö.

Voittajat julkistetaan Pentinkulman päivillä 29.7.-5.8.

Tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu

Perinteinen Tampereen Science Fiction Seura ry:n valtakunnallinen tieteis-ja fantasianovellien kirjoituskilpailu on jälleen käynnissä. Kilpailussa etsitään ennaltajulkaisemattomia sekä suomenkielisiä scifi- ja/tai fantasia -aiheisia novelleja.

Kilpailun tuomareina ovat Erkka Leppänen, Liisa Rantalaiho ja Raimo Nikkonen.

Työttömän tarina

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) ja apulaisprofessori Lena Näre järjestävät kirjoituskilpailun, jossa haetaan erityisesti työttömien tarinoita. Kilpailun sivuilla kerrotaan: ”Julkisuudessa on keskusteltu vilkkaasti työllistämisen keinoista, työttömien aktivoinnista ja kannustinloukkujen purkamisesta. Työttömien oma ääni on julkisessa keskustelussa jäänyt talouspoliittisen puheen varjoonSKS järjesti Työttömän tarina -kirjoituskilpailun vuonna 1993. Nyt haluamme jälleen kerätä työttömien tarinoita.”

Tarinoiden tyyliä tai kieltä ei ole erikseen rajattu. Kilpailuun osallistumisen kriteerinä on, että kirjoittaja on/on ollut työttömänä. Osallistumisohjeissa on myös kysymyksiä, joita voi käyttää kirjoittamisen apuna.

Kilpailun tuomaristossa ovat mm. presidentti Tarja Halonen (pj.), kirjailija Sirpa Kähkönen, emeritusprofessori Sakari Heikkinen, toimittaja Timo-Erkki Heino, apulaisprofessori Lena Näre ja arkistonjohtaja Outi Hupaniittu.

Voittajille ilmoitetaan keväällä 2019.

Kauhuromaanikilpailu

Karisto järjestää kauhuromaanikilpailun, jossa etsitään puistattavaa romaania sekä lupaavia kirjoittajia. Kilpailuun voivat osallistua aiemmin julkaisseet kuin julkaisemattomatkin kirjoittajat. Kilpailun tuomareina ovat: kauhukirjailija Marko Hautala, elokuvaohjaaja Joona Tena sekä Kariston kustannustoimittaja Minna Klapuri.

Voittaja julkistetaan kesäkuussa 2019. Voittajateos julkaistaan vuonna 2020.

[P.s. Kariston sivuilla ei ainakaan vielä ollut lisätietoja kilpailusta. Tieto lisätään ylle myöhemmin]

Metsään meni!

Aarre-lehti etsii tarinoita hauskoista ja pieleen menneistä metsäretkistä. Sivustolla kerrotaan: ”Etsimme kaikkiin vuodenaikoihin liittyviä muisteluksia, joissa dramatiikka on sallittua.” Parhaita tekstejä julkaistaan myös lehdessä.

Voittajat julkistetaan 20.9.2018 ilmestyvässä lehdessä (8/18).

Ole sinä! (alle 30-vuotiaille sateenkaarinuorille*)

 • deadline: 30.09.2018
 • teema: ”ole sinä”
 • laji: vapaa
 • pituus: ei rajoitettu (myös keskeneräiset tekstit huomioidaan)
 • palkinnot: 1. sija 1000e, 2. sija 300 e ja 3. sija 200e. Lisäksi finalistit saavat Lushin sponsoroiman tavarapalkinnon ja palautteen tuomaristolta.
 • lisätiedot: Kosmos (https://www.kosmoskirjat.fi/olesina)

* ”nuori, joka määrittelee itsensä kuuluvaksi jollain tavalla seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. ks. Sateenkaarisanasto(Kosmos)

Kustannusosakeyhtiö Kosmos ja Seta ry järjestävät Ole sinä! -kirjoituskilpailun sateenkaarinuorille. Kosmoksen sivuilla kerrotaan seuraavasi: ”Kirjallisuus kaipaa moninaisempia ääniä ja identiteettejä, jotka kyseenalaistavat juurtuneita käsityksiä.  Kilpailun teema on ole sinä: mikä on sinun äänesi ja mitä se haluaa kertoa?” Aiemmin julkaistut tekstit eivät ole esteenä kilpailuun osallistumiseen, mutta kilpailuun lähetettävästä käsikirjoituksesta ei saa olla solmittuna kustannussopimusta.

Kilpailun tuomaristossa ovat: kirjailija ja kansanedustaja Jani Toivola, kirjailija ja teatterintekijä Laura Gustafsson, esikoiskirjailija Riina Mattila sekä Setan puheenjohtaja Viima Lampinen. Kosmoksen kustantaja Mikko Aarne sekä kustannustoimittaja Anni Moilanen suorittavat esikarsinnan.

Voittajille ilmoitetaan 15.10.2018 ja heidän nimensä julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2018.

Kirjoituskilpailu kyläilemisestä (huom! käynnistyy 1.11.2018)

Kirjoituskilpailun järjestävät Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo, Suomen Kylät ry, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kotiseutuliitto, Eläkeliitto sekä Siskot ja Simot -yhteisö. Kilpailu on valtakunnallinen sekä avoin kaikille kirjoittajille. Kilpailutekstin täytyy jollain lailla liittyä kyläilemiseen. Huom! Kilpailuun voi lähettää tekstejä vasta 1.11. alkaen.

Kilpailun tuomaristossa ovat: arkistotutkija Marja-Leena Jalava, kirjailija Olli Jalonen, kustantaja Johanna Korhonen, toimittaja Jaana Kosunen, tal. kand. Juha Kuisma, valt. toht. Pekka Perttula, järjestöneuvos, FM Jukka Salminen ja toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.

Voittajat julkistetaan vuoden 2020 alussa.

Runot ja aforismit

Runoja ja raapaleita

Tapiolan kirjasto järjestää kaikille avoimen kirjoituskilpailun, jonka aiheena on sisällissota. Kilpailuun voi lähettää raapaleen ja/tai runon. Kilpailu on suunnattu erityisesti harrastekirjoittajille, mutta omakustanne, antologia tai lehdessä julkaistu teksti ei estä osallistumasta kilpailuun. Kilpailuun ei ole ikärajaa ja osallistua voi paikkakunnasta riippumatta.

Kilpailun tuomareina ovat: kirjailija Ilkka Auer, runoilija Jani Nieminen sekä kirjastopalvelupäällikkö Oili Sivula.

Voittajien julkistaminen tapahtuu tammikuussa 2019.

Tietokirjallisuus

Tiede-kirjoituskilpailu

Tiede-lehti ja Tieteen tiedotus ry järjestävät kirjoituskilpailun, joka on suunnattu erityisesti tutkijoille tai tietokirjoittajille. Kilpailussa etsitään tiedejuttua, joka ”iskee lukijan aivoihin ja sydämeen”. Mikä vain tieteenala kelpaa aiheeltaan kilpailutekstiksi.

Kilpailun tuomaristossa on filosofian tohtori Paula Havaste, biotekniikan tohtori Lauri Reuter ja Tiede-lehden päätoimittaja Jukka Ruukki. Voittaja-artikkeli julkaistaan Tiede-lehdessä lokakuussa 2018.

Osallistumisohjeet poikkeuksellisesti alla.

IMG_4631

Näytelmät

Tällä hetkellä ei menossa olevia kilpailuja.

Elokuvakäsikirjoitukset

Film freeway (jatkuvasti käynnissä olevia kilpailuja)

FilmFreeway-sivuston kautta voi osallistua elokuvakäsikirjoituskilpailuihin maailmanlaajuisesti (mm. lyhytelokuvat, TV-sarjat, kokoillan elokuvat sekä monipuolisesti sarjoja eri genreille). Osallistumismaksut vaihtelevat $10-100 välillä ja palkinnot $100-$50 000. Osallistua voi vain englanninkielisellä käsikirjoituksella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s