Kirjoituskilpailut 2018-2019

Päivitetty 16.07.2018 [kilpailujen päivittäminen ja lisääminen]

Alla koottuna Suomen tärkeimpiä ja suurimpia kirjoituskilpailuja vuosille 2018-2019 sekä linkit osallistumisohjeisiin.

Tiedot on kerätty suoraan järjestäjien sivuilta, joten muista aina tarkistaa yksityiskohtaiset kilpailusäännöt sekä osallistumisohjeet järjestäjien omilta sivuilta ennen tekstien lähettämistä. Jälkisanat-blogi ei ole vastuussa kilpailuista.

Onnea matkaan! 🙂

Jälkisanat-blogin kootut ohjeet kirjoituskilpailuihin osallistumiseen

Ilmianna kirjoituskilpailu osoitteeseen: jalkisanat@gmail.com

Proosa

Muusa-kirjoituskilpailu UUSI!

Perinteinen Muu­sa-kil­pai­lu on jälleen käynnissä. Kil­pai­lu on avoin kai­kil­le kirjoittajille, jot­ka ei­vät ole jul­kais­seet omaa kau­no­kir­jal­lis­ta te­os­ta (oma­kus­tan­teet tai an­to­lo­gi­at ei­vät ole este osallistumiselle). Kilpailun pää­tuo­ma­ri toimii toi­mit­ta­ja ja kir­jai­li­ja Jen­ni Räi­nä.

Kil­pai­lu on osa Ou­lun Muu­sa­juh­lia. Kil­pai­lun voit­ta­ja jul­kis­te­taan Muu­sak­lu­bil­la ra­vin­to­la Tu­bas­sa lau­an­tai­na 18.8.

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailu

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto järjestää kirjoituskilpailun, jossa etsitään omaelämäkerrallista tekstiä. Kilpailun tiedotteessa kerrotaan, että kilpailutekstien tulee olla ”todellisuuteen pohjaavia, mutta kaunokirjallisia keinoja käyttäviä”. Kilpailu on kaikille avoin, omakustanteet ja antologiat eivät ole este osallistumiselle.

Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja heidän nimensä julkistetaan marraskuussa 2018.

”Nörttityttöjen kirjoituskilpailu”

Nörttitytöt-blogi järjestää ensimmäisen kirjoituskilpailunsa, jossa etsitään feministisiä ja nörttityttöyttä ilmentäviä tarinoita. Tuomaristossa ovat Anna C. Kaipainen, Tuuli Veteläinen ja Nea Similä. Voittajatekstit julkaistaan Nörttityttö-blogissa.

Maailman huonoin suomenkielinen romaanin aloitusvirke

Aamulehti etsii maailman huonointa suomenkielistä romaanin aloitusvirkettä. Kilpailun syntyyn on inspiroinut kirjailija Edward Bulwer-Lyttonin romaani Paul Clifford (1830), jonka ensimmäinen virke tunnetaan maailman huonoimpana. Kilpailutekstien määrää ei ole rajoitettu. Aloitusvirkkeiden tulee olla originaaleja ja aiemmin julkaisemattomia.

Virke on siis seuraavanlainen: alkaa isolla kirjaimella ja päättyy pisteeseen (tai huuto- tai kysymysmerkkiin). Virke muodostuu vähintään yhdestä päälauseesta, mutta se voi sisältää myös muita päälauseita ja sivulauseita. Lisätietoa ja esimerkkejä lauseen ja virkkeen erosta.

Parhaat (eli huonoimmat) aloitusvirkkeet palkitaan 6.9. Tampereen TTT-klubilla, huonojen romaaninaloitusvirkkeiden lukuillassa.

Tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu

Perinteinen Tampereen Science Fiction Seura ry:n valtakunnallinen tieteis-ja fantasianovellien kirjoituskilpailu on jälleen käynnissä. Kilpailussa etsitään ennaltajulkaisemattomia sekä suomenkielisiä scifi- ja/tai fantasia -aiheisia novelleja.

Kilpailun tuomareina ovat Erkka Leppänen, Liisa Rantalaiho ja Raimo Nikkonen.

Ole sinä! (alle 30-vuotiaille sateenkaarinuorille*)

 • deadline: 30.09.2018
 • teema: ”ole sinä”
 • laji: vapaa
 • pituus: ei rajoitettu (myös keskeneräiset tekstit huomioidaan)
 • palkinnot: 1. sija 1000e, 2. sija 300 e ja 3. sija 200e. Lisäksi finalistit saavat Lushin sponsoroiman tavarapalkinnon ja palautteen tuomaristolta.
 • lisätiedot: Kosmos (https://www.kosmoskirjat.fi/olesina)

* ”nuori, joka määrittelee itsensä kuuluvaksi jollain tavalla seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. ks. Sateenkaarisanasto(Kosmos)

Kustannusosakeyhtiö Kosmos ja Seta ry järjestävät Ole sinä! -kirjoituskilpailun sateenkaarinuorille. Kosmoksen sivuilla kerrotaan seuraavasi: ”Kirjallisuus kaipaa moninaisempia ääniä ja identiteettejä, jotka kyseenalaistavat juurtuneita käsityksiä.  Kilpailun teema on ole sinä: mikä on sinun äänesi ja mitä se haluaa kertoa?” Aiemmin julkaistut tekstit eivät ole esteenä kilpailuun osallistumiseen, mutta kilpailuun lähetettävästä käsikirjoituksesta ei saa olla solmittuna kustannussopimusta.

Kilpailun tuomaristossa ovat: kirjailija ja kansanedustaja Jani Toivola, kirjailija ja teatterintekijä Laura Gustafsson, esikoiskirjailija Riina Mattila sekä Setan puheenjohtaja Viima Lampinen. Kosmoksen kustantaja Mikko Aarne sekä kustannustoimittaja Anni Moilanen suorittavat esikarsinnan.

Voittajille ilmoitetaan 15.10.2018 ja heidän nimensä julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2018.

Työttömän tarina

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) ja apulaisprofessori Lena Näre järjestävät kirjoituskilpailun, jossa haetaan erityisesti työttömien tarinoita. Kilpailun sivuilla kerrotaan: ”Julkisuudessa on keskusteltu vilkkaasti työllistämisen keinoista, työttömien aktivoinnista ja kannustinloukkujen purkamisesta. Työttömien oma ääni on julkisessa keskustelussa jäänyt talouspoliittisen puheen varjoonSKS järjesti Työttömän tarina -kirjoituskilpailun vuonna 1993. Nyt haluamme jälleen kerätä työttömien tarinoita.”

Tarinoiden tyyliä tai kieltä ei ole erikseen rajattu. Kilpailuun osallistumisen kriteerinä on, että kirjoittaja on/on ollut työttömänä. Osallistumisohjeissa on myös kysymyksiä, joita voi käyttää kirjoittamisen apuna.

Kilpailun tuomaristossa ovat mm. presidentti Tarja Halonen (pj.), kirjailija Sirpa Kähkönen, emeritusprofessori Sakari Heikkinen, toimittaja Timo-Erkki Heino, apulaisprofessori Lena Näre ja arkistonjohtaja Outi Hupaniittu.

Voittajille ilmoitetaan keväällä 2019.

Kauhuromaanikilpailu

Karisto järjestää kauhuromaanikilpailun, jossa etsitään puistattavaa romaania sekä lupaavia kirjoittajia. Kilpailuun voivat osallistua aiemmin julkaisseet kuin julkaisemattomatkin kirjoittajat. Kilpailun tuomareina ovat: kauhukirjailija Marko Hautala, elokuvaohjaaja Joona Tena sekä Kariston kustannustoimittaja Minna Klapuri.

Voittaja julkistetaan kesäkuussa 2019. Voittajateos julkaistaan vuonna 2020.

[P.s. Kariston sivuilla ei ainakaan vielä ollut lisätietoja kilpailusta. Tieto lisätään ylle myöhemmin]

Pieniä ponnistuksia, suuria saavutuksia UUSI!

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestävät kirjoituskilpailun, jonka aiheena on kestävä kehitys. Kilpailusivuilla kerrotaan seuraavasti aiheesta: ”Kerro meille, millaisia ajatuksia kestävä kehitys sinussa herättää. Miten kestävä kehitys näkyy sinun ja lähipiirisi elämässä? Kirjoituksessasi voit kuvata omia valintojasi ja syitä, miksi olet niihin päätynyt. Ehkä haluat pohtia myös valintoihin mahdollisesti liittyviä vaikeuksia. Millaisia muutoksia sinä olisit valmis tekemään kestävän kehityksen edistämiseksi? Mikä taas tuntuisi mahdottomalta?”

Kilpailun tuomaristossa ovat: arkistotutkija Marja-Leena Jalava, yliopistonlehtori Pia Olsson, tutkija Sirkku Pihlman, professori Helena Ruotsala ja dosentti Kari Vesala.

Rikos luonnossa

 • deadline: 31.12.2018
 • laji: novelli
 • ”teema”: ”joko rikos luontoa vastaan tai luonnon keskellä tehty rikos.”
 • pituus: max. 20 000 merkkiä (sis. välilyönnit)
 • palkinnot: Kouvolan kaupungin myöntämä rahapalkinto sijoille 1-3 (suuruus ilmoitetaan myöhemmin)
 • lisätiedot: Kouvolan Dekkaripäivät (http://www.dekkaripaivat.fi/node/848)

Kouvolan Dekkaripäivät järjestää jälleen rikosaiheisen kirjoituskilpailun, jonka tulee liittyä jollain tapaa luontoon. Kilpailu on kaikille avoin, mutta osallistua voi vain yhdellä kilpailutekstillä.

Kilpailun tulokset julkistetaan 7.6.2019. Parhaista novelleista julkaistaan kirjoituskokoelma Kouvolan XXIII Dekkaripäivillä 2019.

Kirjoituskilpailu kyläilemisestä (huom! käynnistyy 1.11.2018)

Kirjoituskilpailun järjestävät Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo, Suomen Kylät ry, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kotiseutuliitto, Eläkeliitto sekä Siskot ja Simot -yhteisö. Kilpailu on valtakunnallinen sekä avoin kaikille kirjoittajille. Kilpailutekstin täytyy jollain lailla liittyä kyläilemiseen. Huom! Kilpailuun voi lähettää tekstejä vasta 1.11. alkaen.

Kilpailun tuomaristossa ovat: arkistotutkija Marja-Leena Jalava, kirjailija Olli Jalonen, kustantaja Johanna Korhonen, toimittaja Jaana Kosunen, tal. kand. Juha Kuisma, valt. toht. Pekka Perttula, järjestöneuvos, FM Jukka Salminen ja toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.

Voittajat julkistetaan vuoden 2020 alussa.

Tarinan viemää

WSOY järjestää yhdessä Prisman kanssa kirjoituskilpailun, jossa etsitään ”viihteellistä romaania”. Kilpailu vaikuttaa olevan kaikille avoin (omakustanne ei siis este), sillä kilpailun tiedotteessa kerrotaan seuraavasti: ”Kilpailuun voivat osallistua kaikki täysimittaisella ennen julkaisemattomalla romaanikäsikirjoituksella.”

Kilpailun tuomaristossa on suuria nimiä, kuten kustannuspäällikkö Leena Balme, toimittaja Laura Friman ja käsikirjoittaja-ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

Voittaja julkistetaan 6.6.2019

Runot ja aforismit

Runoja ja raapaleita

Tapiolan kirjasto järjestää kaikille avoimen kirjoituskilpailun, jonka aiheena on sisällissota. Kilpailuun voi lähettää raapaleen ja/tai runon. Kilpailu on suunnattu erityisesti harrastekirjoittajille, mutta omakustanne, antologia tai lehdessä julkaistu teksti ei estä osallistumasta kilpailuun. Kilpailuun ei ole ikärajaa ja osallistua voi paikkakunnasta riippumatta.

Kilpailun tuomareina ovat: kirjailija Ilkka Auer, runoilija Jani Nieminen sekä kirjastopalvelupäällikkö Oili Sivula.

Voittajien julkistaminen tapahtuu tammikuussa 2019.

Elokuvakäsikirjoitukset

Northern Script (18-25 -vuotiaille!)

 • deadline: 31.8.2018
 • mitä: Pohjoismaiden yhteinen elokuvakäsikirjoituskilpailu
 • teema: Me first
 • tyylilaji: vapaa
 • kieli: suomi, ruotsi tai englanti
 • pituus: max. 10 liuskaa (käsikirjoitusformaatilla kirjoitettua tekstiä)
 • palkinnot: 3 parasta palkitaan ja ”Finalistit pääsevät työstämään käsikirjoituksiaan yhdessä ammattilaistutoreiden kanssa”
 • lisätiedot: Northern Script (http://nosi.fi/northern-script-fi/)

Northern Script on kiinnostava pohjoismainen käsikirjoituskilpailu 18-25-vuotiaille nuorille aikuisille. Kilpailusivuston mukaan käsikirjoituksia arvioitaessa ”painotetaan persoonallisuutta ja rohkeaa otetta”.

Lisäksi englannin osaaminen on tärkeää, sillä potentiaalisia tekstejä jatkotyöstetään kansainvälisissä työpajoissa. 12 finalistia (4 jokaisesta maasta) kutsutaan Ouluun käsikirjoitustyöpajaan marraskuussa 2018. Pajan päätteeksi valitaan kolme parasta käsikirjoitusta, jotka käännetään englanniksi.

Film freeway (jatkuvasti käynnissä olevia kilpailuja)

FilmFreeway-sivuston kautta voi osallistua elokuvakäsikirjoituskilpailuihin maailmanlaajuisesti (mm. lyhytelokuvat, TV-sarjat, kokoillan elokuvat sekä monipuolisesti sarjoja eri genreille). Osallistumismaksut vaihtelevat $10-100 välillä ja palkinnot $100-$50 000. Osallistua voi vain englanninkielisellä käsikirjoituksella.

Tietokirjallisuus

Tällä hetkellä ei menossa olevia kilpailuja.

Näytelmät

Tällä hetkellä ei menossa olevia kilpailuja.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s