Kirjoituskilpailut 2018-2019

Päivitetty 20.09.2018 [kilpailujen päivittäminen]

Alla koottuna Suomen tärkeimpiä ja suurimpia kirjoituskilpailuja vuosille 2018-2019 sekä linkit osallistumisohjeisiin.

Tiedot on kerätty suoraan järjestäjien sivuilta, joten muista aina tarkistaa yksityiskohtaiset kilpailusäännöt sekä osallistumisohjeet järjestäjien omilta sivuilta ennen tekstien lähettämistä. Jälkisanat-blogi ei ole vastuussa kilpailuista.

Onnea matkaan! 🙂

Jälkisanat-blogin kootut ohjeet kirjoituskilpailuihin osallistumiseen

Ilmianna kirjoituskilpailu osoitteeseen: jalkisanat@gmail.com

Proosa

Maailman huonoin suomenkielinen romaanin aloitusvirke

Aamulehti etsii maailman huonointa suomenkielistä romaanin aloitusvirkettä. Kilpailun syntyyn on inspiroinut kirjailija Edward Bulwer-Lyttonin romaani Paul Clifford (1830), jonka ensimmäinen virke tunnetaan maailman huonoimpana. Kilpailutekstien määrää ei ole rajoitettu. Aloitusvirkkeiden tulee olla originaaleja ja aiemmin julkaisemattomia.

Virke on siis seuraavanlainen: alkaa isolla kirjaimella ja päättyy pisteeseen (tai huuto- tai kysymysmerkkiin). Virke muodostuu vähintään yhdestä päälauseesta, mutta se voi sisältää myös muita päälauseita ja sivulauseita. Lisätietoa ja esimerkkejä lauseen ja virkkeen erosta.

Parhaat (eli huonoimmat) aloitusvirkkeet palkitaan 6.9. Tampereen TTT-klubilla, huonojen romaaninaloitusvirkkeiden lukuillassa.

”Millaista on olla uusmaalainen?”

 • deadline: 21.9.2018
 • teema: uusmaalainen identiteetti, millaista on olla uusmaalainen?
 • Pituus: ei rajattu, kilpailutyön on muodostettava kuitenkin selkeä kokonaisuus
 • Kieli: suomi tai ruotsi
 • Palkinnot: lahjakortteja liikunnan ja kulttuurin pariin
 • Lisätiedot: Uusimaa 2019 (www.uusimaa2019.fi/kirjoituskilpailu)

Uudenmaan maakuntaa valmistelevat hankkeet järjestävät kirjoituskilpailun, jossa osallistujia kannustetaan kertomaan tarinansa uusmaalaisuudesta. Näkökulmana voi olla esimerkiksi sukupolvien kokemukset tai pohdinta siitä, millaista uusmaalaisuus on tänä päivänä. Kilpailu on kaikille avoin.

Voittajat palkitaan 8.10.2018 Helsingissä järjestettävässä seminaarissa.

Ole sinä! (alle 30-vuotiaille sateenkaarinuorille*)

 • deadline: 30.09.2018
 • teema: ”ole sinä”
 • laji: vapaa
 • pituus: ei rajoitettu (myös keskeneräiset tekstit huomioidaan)
 • palkinnot: 1. sija 1000e, 2. sija 300 e ja 3. sija 200e. Lisäksi finalistit saavat Lushin sponsoroiman tavarapalkinnon ja palautteen tuomaristolta.
 • lisätiedot: Kosmos (https://www.kosmoskirjat.fi/olesina)

* ”nuori, joka määrittelee itsensä kuuluvaksi jollain tavalla seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. ks. Sateenkaarisanasto(Kosmos)

Kustannusosakeyhtiö Kosmos ja Seta ry järjestävät Ole sinä! -kirjoituskilpailun sateenkaarinuorille. Kosmoksen sivuilla kerrotaan seuraavasi: ”Kirjallisuus kaipaa moninaisempia ääniä ja identiteettejä, jotka kyseenalaistavat juurtuneita käsityksiä.  Kilpailun teema on ole sinä: mikä on sinun äänesi ja mitä se haluaa kertoa?” Aiemmin julkaistut tekstit eivät ole esteenä kilpailuun osallistumiseen, mutta kilpailuun lähetettävästä käsikirjoituksesta ei saa olla solmittuna kustannussopimusta.

Kilpailun tuomaristossa ovat: kirjailija ja kansanedustaja Jani Toivola, kirjailija ja teatterintekijä Laura Gustafsson, esikoiskirjailija Riina Mattila sekä Setan puheenjohtaja Viima Lampinen. Kosmoksen kustantaja Mikko Aarne sekä kustannustoimittaja Anni Moilanen suorittavat esikarsinnan.

Voittajille ilmoitetaan 15.10.2018 ja heidän nimensä julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2018.

Toiset todellisuudet -kirjoituskilpailu (huom! vain 13-20 -vuotiaat)

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden asemaa edistävä IBBY Finland ry järjestää yhteistyössä Kustantamo S&S:n kanssa kirjoituskilpailun. Kilpailun teemana on kulttuurillinen siirtyminen sekä monikulttuurisuus yleisesti. Nuorille suunnattuun kilpailuun voivat osallistua ainoastaan 13-20 -vuotiaat. Palkittuja töitä julkaistaan IBBY Finland ry:n verkkosivuilla.

Työttömän tarina

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) ja apulaisprofessori Lena Näre järjestävät kirjoituskilpailun, jossa haetaan erityisesti työttömien tarinoita. Kilpailun sivuilla kerrotaan: ”Julkisuudessa on keskusteltu vilkkaasti työllistämisen keinoista, työttömien aktivoinnista ja kannustinloukkujen purkamisesta. Työttömien oma ääni on julkisessa keskustelussa jäänyt talouspoliittisen puheen varjoonSKS järjesti Työttömän tarina -kirjoituskilpailun vuonna 1993. Nyt haluamme jälleen kerätä työttömien tarinoita.”

Tarinoiden tyyliä tai kieltä ei ole erikseen rajattu. Kilpailuun osallistumisen kriteerinä on, että kirjoittaja on/on ollut työttömänä. Osallistumisohjeissa on myös kysymyksiä, joita voi käyttää kirjoittamisen apuna.

Kilpailun tuomaristossa ovat mm. presidentti Tarja Halonen (pj.), kirjailija Sirpa Kähkönen, emeritusprofessori Sakari Heikkinen, toimittaja Timo-Erkki Heino, apulaisprofessori Lena Näre ja arkistonjohtaja Outi Hupaniittu.

Voittajille ilmoitetaan keväällä 2019.

Kauhuromaanikilpailu

Karisto järjestää kauhuromaanikilpailun, jossa etsitään puistattavaa romaania sekä lupaavia kirjoittajia. Kilpailuun voivat osallistua aiemmin julkaisseet kuin julkaisemattomatkin kirjoittajat. Kilpailun tuomareina ovat: kauhukirjailija Marko Hautala, elokuvaohjaaja Joona Tena sekä Kariston kustannustoimittaja Minna Klapuri.

Voittaja julkistetaan kesäkuussa 2019. Voittajateos julkaistaan vuonna 2020.

Sukupuolen moninaisuus

 • deadline: 5.11.2018
 • aihe: sukupuolen moninaisuus
 • genre: spekulatiivinen fiktio (mm. fantasia, scifi, kauhu)
 • laji: novelli
 • pituus: max. 20 liuskaa
 • palkinnot: novellin julkaisu antologiassa
 • lisätiedot: Ääres (http://www.aares-suomi.com/antologia.html)

Luovan alan yritys Ääres järjestää kirjoituskilpailun, jonka aiheena on sukupuolen moninaisuus. Kilpailussa etsitään erityisesti sukupuolivähemmistöön kuuluvien kirjoittajien tekstejä, jotka edustavat spekulatiivista fiktiota.

Pieniä ponnistuksia, suuria saavutuksia

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestävät kirjoituskilpailun, jonka aiheena on kestävä kehitys. Kilpailusivuilla kerrotaan seuraavasti aiheesta: ”Kerro meille, millaisia ajatuksia kestävä kehitys sinussa herättää. Miten kestävä kehitys näkyy sinun ja lähipiirisi elämässä? Kirjoituksessasi voit kuvata omia valintojasi ja syitä, miksi olet niihin päätynyt. Ehkä haluat pohtia myös valintoihin mahdollisesti liittyviä vaikeuksia. Millaisia muutoksia sinä olisit valmis tekemään kestävän kehityksen edistämiseksi? Mikä taas tuntuisi mahdottomalta?”

Kilpailun tuomaristossa ovat: arkistotutkija Marja-Leena Jalava, yliopistonlehtori Pia Olsson, tutkija Sirkku Pihlman, professori Helena Ruotsala ja dosentti Kari Vesala.

Rikos luonnossa

 • deadline: 31.12.2018
 • laji: novelli
 • ”teema”: ”joko rikos luontoa vastaan tai luonnon keskellä tehty rikos.”
 • pituus: max. 20 000 merkkiä (sis. välilyönnit)
 • palkinnot: Kouvolan kaupungin myöntämä rahapalkinto sijoille 1-3 (suuruus ilmoitetaan myöhemmin)
 • lisätiedot: Kouvolan Dekkaripäivät (http://www.dekkaripaivat.fi/node/848)

Kouvolan Dekkaripäivät järjestää jälleen rikosaiheisen kirjoituskilpailun, jonka tulee liittyä jollain tapaa luontoon. Kilpailu on kaikille avoin, mutta osallistua voi vain yhdellä kilpailutekstillä.

Kilpailun tulokset julkistetaan 7.6.2019. Parhaista novelleista julkaistaan kirjoituskokoelma Kouvolan XXIII Dekkaripäivillä 2019.

JOKI-kirjoituskilpailu

Vuoden 2019 KYMI LIBRI -kirjamessuille etsitään kirjoituskilpailulla tekstejä. Kilpailun avulla pyritään mm. lisäämään eri taidealojen ylittävää yhteistyötä. Reuna Kustantamo ja Kirjakauppa Oy kirjoittaa kilpailusta seuraavasti: ”“Kirjoittaminen on yksinäistä, keskittymistä vaativaa työtä, mutta sen tulokset alkavat elää vasta tekstin saavuttaessa lukijan. On kiinnostaa nähdä, mitä tapahtuu, kun toisen alan taiteilija inspiroituu tekstistä ja esittää sen yleisölle. Uudenlaisten kirjamessujen lavalla voi tapahtua jotain ennalta arvaamatonta.””

Kirjoituskilpailu kyläilemisestä (huom! käynnistyy 1.11.2018)

Kirjoituskilpailun järjestävät Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo, Suomen Kylät ry, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kotiseutuliitto, Eläkeliitto sekä Siskot ja Simot -yhteisö. Kilpailu on valtakunnallinen sekä avoin kaikille kirjoittajille. Kilpailutekstin täytyy jollain lailla liittyä kyläilemiseen. Huom! Kilpailuun voi lähettää tekstejä vasta 1.11. alkaen.

Kilpailun tuomaristossa ovat: arkistotutkija Marja-Leena Jalava, kirjailija Olli Jalonen, kustantaja Johanna Korhonen, toimittaja Jaana Kosunen, tal. kand. Juha Kuisma, valt. toht. Pekka Perttula, järjestöneuvos, FM Jukka Salminen ja toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.

Voittajat julkistetaan vuoden 2020 alussa.

Tarinan viemää

WSOY järjestää yhdessä Prisman kanssa kirjoituskilpailun, jossa etsitään ”viihteellistä romaania”. Kilpailu vaikuttaa olevan kaikille avoin (omakustanne ei siis este), sillä kilpailun tiedotteessa kerrotaan seuraavasti: ”Kilpailuun voivat osallistua kaikki täysimittaisella ennen julkaisemattomalla romaanikäsikirjoituksella.”

Kilpailun tuomaristossa on suuria nimiä, kuten kustannuspäällikkö Leena Balme, toimittaja Laura Friman ja käsikirjoittaja-ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

Voittaja julkistetaan 6.6.2019

Rikos 2019 Jännitysromaanikilpailu

 • deadline: 31.5.2019
 • genre: jännitys ja rikoskirjallisuus (mm. dekkari, psykologinen jännitys, toimintatrilleri, historiallinen myseeri, jne.)
 • pituus: 100 liuskan näyte käsikirjoituksen alusta + synopsis kokonaisuudesta
 • palkinnot: 1. sija 10 000 e ja kustannussopimus, 2. sija 5 000 e ja 3. sija 3 000 e
 • lisätiedot: Otava (http://otava.fi/muut/rikos-2019-jannitysromaanikilpailu/ )

Otava, Otavan Kirjasäätiö sekä Dionysos Films järjestävät kirjoituskilpailun, jossa etsitään valkokankaallekin taipuvaa jännitysromaania. Kilpailuun osallistuminen edellyttää 18-vuoden ikään, mutta esimerkiksi antalogiat tai omakustanteet eivät ole este kilpailuun osallistumiselle..

Kilpailun tuomaristossa ovat: kirjailijat Leena Lehtolainen ja Antti Tuomainen, tuottaja Riina Hyytiä Dionysos Filmsista sekä Otavasta kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasper (pj.) sekä kustannuspäällikkö Aleksi Pöyry.

Voittajat julkistetaan Helsingin Kirjamessuilla vuonna 2019.

Elokuvakäsikirjoitukset

Film freeway (jatkuvasti käynnissä olevia kilpailuja)

FilmFreeway-sivuston kautta voi osallistua elokuvakäsikirjoituskilpailuihin maailmanlaajuisesti (mm. lyhytelokuvat, TV-sarjat, kokoillan elokuvat sekä monipuolisesti sarjoja eri genreille). Osallistumismaksut vaihtelevat $10-100 välillä ja palkinnot $100-$50 000. Osallistua voi vain englanninkielisellä käsikirjoituksella.

Runot

Tällä hetkellä ei menossa olevia kilpailuja.

Tietokirjallisuus

Tällä hetkellä ei menossa olevia kilpailuja.

Näytelmät

Tällä hetkellä ei menossa olevia kilpailuja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s