Valitse oikea paikka, oikeaan aikaan

Oletko koskaan miettinyt kuinka paikka vaikuttaa tarinankerrontaan, tunnelmaan tai lukijan tunnetilaan? Ei ole sama minne henkilöhahmosi sijoitat, sillä paikka saattaa kertoa henkilöstä enemmän kuin huomaatkaan. Lisäksi paikan huomioiminen kerronnassa auttaa elävöittämään tekstiä.

Tuttu vai vieras paikka?

Paikka ei ole vain lavaste, jonne henkilöhahmot voi pudottaa vuorovaikuttamaan. Paikka kertoo meistä enemmän kuin haluaisimmekaan. On tiettyjä sitkeitä mielikuvia, kuten millainen on joensuulainen, helsinkiläinen tai newyorkilainen.

Lukijan mielikuvaan vaikuttaa onko paikka tuttu vai täysin vieras (vrt. Suomi, Eurooppa, länsimaat tai globaali etelä). Jokaisella on varmasti jonkinlaisia mielikuvia välittynyt median kautta kaukaisistakin paikoista, vaikka ei ole koskaan siellä käynytkään. Esim. monet varmasti tunnistavat yllä olevan kuvan, että se on otettu Brooklynissa, New Yorkissa. Silti lukija kaipaa todennäköisesti enemmän kuvailua esim. Etelä-Vietnamista, jos se on tapahtumien lokaatio.

Lisäksi on merkittävää huomioida, onko tekstissä enemmän yleisiä tiloja vai yksityisiä tiloja, ja mikä on paikkojen suhde. Yleiset tilat etäännyttävät henkilöstä, yksityiset tilat päästävät lukijan lähemmäs henkilöhahmon sitä osaa, mitä hän harvoin näyttää julkisesti.

Estetiikkaa ja yksityiskohtia

Esteettiset asiat vaikuttavat yllättävän paljon siihen, kuinka miellämme tietyt paikat. Mieti vaikka skandinaavista designia, joka suosii minimaalisen kliinista ja valkoista väritystä. Siitä herää seuraavia mielleyhtymiä: kliininen, arvokas, arktinen, särmikäs ja tyly. Asuntomyynti-ilmoituksissa silmä osuu usein juuri näihin huolella stailattuihin kuviin ja design näkyy myös korkeassa hinnassa.

Paikan yksityiskohdat auttavat lukijaa hahmottamaan kokonaisuuden, mutta tekevät siitä myös elävän. Erilaiset värit ja kuviot asunnossa kertovat omistajastaan, mutta myös rakentavat tunnelmaa, ja symboloivat. Lisäksi kannattaa myös miettiä, onko paikassa paljon uutta, vanhaa tai lahjoitettua.

Paikka voi myös paljastaa historian. Keskustan rakennuksen seinämässä voi olla luodin jälki muistona menneestä taistelusta tai edellinen vuokralainen on saattanut jättää Eppu Normaali -bändin emalisen fanimukin kuivaustelineeseen.

Sijainti, sijainti, sijainti

Paikan sijainnilla sekä ympäristöllä on vaikutusta, miten paikka tulkitaan. Voiko sijaintia luonnehtia rauhalliseksi vai hektiseksi? Maaseutudulla sijaitsevassa mökissä on heti eräilainen mielleyhtymä ja tunnelma kuin Itä-Helsinkiläisessä yksiössä. Pimeä ja syrjäinen kuja miellettään helposti uhkaavaksi, pieni ja ahdas ullakkotila puolestaan klaustrofobiseksi.

Lisäksi aistihavainnot ovat tärkeitä myös sijainnin ja paikan suhteen. Mitä ikkunasta näkyy tai ei näy? Millainen äänimaisema paikassa on; kuuluuko esim. henkilöhahmon asuntoon ulkoa uliseva tuuli vai kenties lähimotarin melu?

Sijainti vaikuttaa myös perspektiiviin eli kenen näkökulmasta maailmaa katsotaan. Onko henkilöhahmo esim. lapsi tai aikuinen, nuori tai varttunut, nainen tai mies, uskovainen tai ateisti, aseksuaali tai biseksuaali. Eri ihmiset näkevät ja kokevat asiat eri tavalla, esim. yllä kuvaamani pimeä syrjä kuja voi pelottaa lasta, mutta ei välttämättä vaikuta aikuiseen mitenkään.

Kuva: Unsplash

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s