Ohjeita kirjoituskilpailuihin

Osa kirjoituskilpailun termeistä ja käytänteistä saattaa ihmetyttää. Moni kirjoituskilpailu pyytää liuskoja, mutta mitä ne ovat? Miksi tekstin kanssa pitää lähettää pienempi kuori? Milloin voittajille ilmoitetaan voitosta? Miten kirjoituskilpailun voi voittaa?

Tämä teksti pyrkii ohjeistamaan sekä avaamaan termejä, jotta jokainen voi lähettää kilpailuun parhaan mahdollisen tekstinsä.

alejandro-escamilla-10

Mikä on liuska?

Yksi liuska vastaa yhtä tietokoneella tai kirjoituskoneella kirjoitettua sivua (yksi liuska = 1 tulostettu A4). Mikäli maksimipituus tekstille on 4 liuskaa, tarkoittaa se siis max. 4 tulostettua paperiarkkia. Tekstin ei tarvitse jatkua viimeisen liuskan loppuun asti. Eli tekstiä voi olla yhteensä 3,5 sivua.

Miksi kannattaa perehtyä kuka on tuomaristossa?

Siksi, koska jokaisella tuomarilla on oma tyylinsä ja makunsa. Tuomariston omista töistä  saa käsityksen heidän ajatusmaailmastaan ja minkälainen teksti saattaisi kiinnostaa heitä. Tuomaristoon ennalta tutustuminen on joskus ratkaisevaa, mutta ei aina.

Miksi ohjeet on hyvä lukea huolellisesti ja monta kertaa?

Ohjeissa kerrotaan usein mm. aihe tai teema, pituus sekä tekstin muotoilut, joita täytyy noudattaa. Lisäksi on tärkeää noudattaa tekstin postittamisohjeita – jos kilpailuun osallistutaan nimimerkillä, pitää muistaa postittaa tekstin mukana myös pienempi yhteystiedot sisältävä kuori.

joanna-kosinska-255355

Mikä on pienempi yhteystiedot sisältävä kuori?

Nimimerkillä osallistuminen takaa anonyymin tuomaroinnin, jolloin kilpailussa arvioidaan vain tekstiä. Pienempi kuori on tärkeää muistaa sujauttaa mukaan, sillä muutoin tuomaristo ei osaa tavoittaa mahdollista voittajaa. Pienempään kuoreen laitetaan siis omat yhteystiedot mahdollista voittoa varten.

Miksi on hyvä miettiä kahdesti ennen kuin osallistuu kirjoituskilpailuun?

Kirjoituskilpailuja järjestetään paljon eikä jokaiseen tarvitse osallistua. Tuloksena on hutaistuja ja puolivalmiita raakileita, jotka vievät vain kirjoittajan aikaa eivätkä tuo koskaan voittoa, mikä puolestaan masentaa.

Jokaiseen kilpailuun ei tarvitse lähettää uutta tuotosta, mutta vanhaa kilpailutekstiäkään ei ole hyvä kierrättää. Kannattaa keskittyä lähettämään projekteja, joita työstää paraikaa, sillä ne ovat hiotumpia. Kilpailut ovat kuitenkin mukava välipala, jos haluaa breikkiä omasta projektista ja saada jotain pientä sekä helppoa valmiiksi.

Miksi ensimmäistä ajatusta ei kannata työstää valmiiksi? 

Jos kirjoituskilpailulla on jokin teema esim. auttaminen, ei kannata lähteä ensimmäisten ajatuskuvien matkaan. Todennäköisesti monelle muullekin tulee mieleen auttavat kädet, vanhukset, lapset tai sydämet. Tuomaristo lukee lähtökohtaisesti noin 100+ tekstiä ja no, samanlaisten tekstien lukeminen on äärimmäisen tylsää. Kirjoituskilpailussa pärjää usein teksti, jossa on hieman eri aihe tai kulma. Aiheen valinta on siis ratkaisevaa.

Millainen tarina voi voittaa? 

Kuten Jukka Ahola on blogissaan maininnut, kilpailujen kärjessä on usein tarinoita, joissa on jokin uusi tai ennalta-arvaamaton kulma. Aloitus on tempaiseva tai henkilöhahmot epätavanomaisia. Jos kaikki kirjoittavat ”kivan” tarinan, on tuomarointi todella haastavaa (ja tekstien lukeminen tylsää ks. edellinen kohta). Aiheen lisäksi myös tarinankerrontaa on hyvä miettiä.

aga-putra-125108

Miksi tarinan ensimmäistä versiota ei kannata lähettää kilpailuun? 

Koska se ei ole paras. Suosittelen työstämään tekstistä vähintään 3 eri versiota. Mikäli kirjoitat koneella, kannattaa teksti tulostaa ja lukea paperilta. Jostain syystä kirjoitusvirheet huomaa paremmin paperilta kuin näytöltä. Teksti on myös hyvä lukea huolellisesti läpi ennen kuin innostuu postittamaan sen kilpailuun. Lisäksi ei ole huono idea antaa jonkun toisen lukea teksti läpi.

Milloin voittajille ilmoitetaan?

Julkistuspäivä ei tarkoita samaa kuin voittajille ilmoittaminen. Koska voittajat monesti paljastetaan jonkin tilaisuuden yhteydessä, on voittajien tärkeää tietää etukäteen tulla paikalle. Oma kokemukseni ilmoittamisesta vaihtelee 1,5 vk – 1 kk välillä. Mikäli et ole kuullut kirjoituskilpailun järjestäjistä 7 päivää ennen julkistuspäivää, et todennäköisesti ole voittanut kilpailua.

Mikäli niin onnellisesti on käynyt, että olet voittanut kilpailun, ei voitosta saa puhua julkisesti mitään ennen kuin voitto on virallisesti julkistettu. Ei siis some-hehkutusta ennen julkistustilaisuutta.

Mitä voiton jälkeen? 

Pidän voittoja eräänlaisina sulkina, joita voin laittaa hattuun. Onko elämäni lähtenyt tähdenlentona taivaalle kirjoituskilpailujen voittojen jälkeen? Ei. Elämäni ei oikeastaan ole muuttunut lainkaan. Oikeastaan se on hyvä, sillä pidän siitä sellaisena kun se on.

Mikäli kirjoituskilpailuihin osallistuu ainoastaan siksi, että saisi kustannussopimuksen tai mainetta ja mammonaa, joudun tuottamaan pettymyksen. Kustannussopimuksen (tai maineen ja mammonan) saaminen tänä päivänä kirjoituskilpailun kautta on oikeastaan myytti. Niin ei juurikaan tapahdu. Moni ei ehkä halua kuulla sitä sanottavan ääneen, mutta mielestäni on parempi puhua realistisesti.

 

Vaikka olenkin realisti, on minussakin rutkasti optimistia. Mielestäni aina kannattaa yrittää, sillä koskaan ei tiedä mihin elämä vie ja kenet voi tavata. Lisäksi sijoitus kilpailussa voi tuoda kaivattua itseluottamusta, joka siirtyy inspiraationa romaanikäsikirjoitukseen.

Toivon, että jakamistani ohjeista on lukijoilleni mahdollisimman paljon hyötyä. Kannustan kaikkia osallistumaan kirjoituskilpailuihin, kirjoittamaan ja nauttimaan prosessista.

Onnea kirjoituskilpailuihin ja tulkaa kertomaan, mikäli teitä lykästää! 🙂 


Kuvat: Unsplash

5 Comments

 1. Osallistuin joitakin vuosia sitten Kouvolan dekkaripäivien kirjoituskilpailuun. Soitin ja kysyin, oliko tekstini tullut perille. Olihan se, ja kun kirjastotäti lopuksi totesi, että ”nyt voimme jäädä odottamaan, ketä arpa suosii” pillastuin. Oli todella huono sanavalinta. Olen tullut siihen tulokseen, että piiri pieni pyörii: palkinnot menevät jakoon järjestäjien kaveripiirin kesken. Edellä mainitun kilpailun voiton vei lapinmurteella kirjoitettu novelli, josta ei saanut mitään selvää, ilman murresanakirjaa.

  Tykkää

  1. Hei Olavi! Ikävää, että sinulla on ollut huono kokemus kirjoituskilpailusta. Toivotaan kuitenkin, että raati on arvioinut kaikkia tekstejä tasapuolisesti

   Tykkää

 2. Kokemus ei ollut ensimmäinen ja veikkaan ettei viimeinen, mulla kun on polttava tarve saada ääneni kuuluville. Olisiko mahdollista julkaista sivullasi novelli, mikä meni perseelleen, vaikka varoittavana esimerkkinä? Pienimuotoinen kirjoittajanurkkaus voisi nostaa blokisi lentoon?

  Tykkää

  1. Hei Olavi,

   Ikävä kuulla, että sinulla on ollut useampi huono kokemus kirjoituskilpailuista.

   Mitä novelliisi tulee, en valitettavasti julkaise sivustolla muuta kuin luovaa kirjoittamista sivuavia tekstejä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s