Taklaa ahdistus ja kirjoita hyvä gradu!

christin-hume-505823-unsplash.jpg

Gradu on monelle iso mörkö – se viimeinen este ennen valmistumista. Gradu vaatii paljon työtä (niin kuin mikä tahansa kirjallinen työ), mutta se on täysin mahdollista saada valmiiksi.

Kokemuksesta voin kertoa, että se ei oikeasti ollut edes niin paha! Valmistuin juuri valtiotieteiden maisteriksi ensimmäisenä meidän suvussa, ja sain gradun tehtyä vuodessa. Jos mä pystyn siihen, niin pystyt säkin!

Vertaistuki tuntui hyvältä gradu-vuoden aikana. Omien opiskelijatovereiden lisäksi luin muiden kokemuksia mm. blogeista ja keskustelupalstoilta. Kannan oman korteni kekoon ja avaan asioita, jotka olivat mielestäni haastavia sekä kerron omat vinkkini gradusta selviämiseen.

Gradun rakenne

Yksi haastavimmista asioista oli mielestäni välillä hahmottaa, että mitä meiltä odotettiin eri luvuissa. Meille annettiin todella niukasti ohjeita eri lukujen kirjoittamiseen (esim. analyysiluvussa raportoidaan tulokset, that’s it!) ja moni asia tuli vahingossa selville henkilökohtaisessa ohjauksessa, kun asiaa osasin kysyä.

En kirjoita kattavaa selostusta siitä, miten kirjoittaa gradu, koska aloja on monia, käytäntöjä vielä enemmän ja sitä varten maisteriseminaari on olemassa. Sen sijaan päätin kirjoittaa auki oman kokemukseni perusteella, että mitä missäkin luvussa lähtökohtaisesti haettiin.

  1. Intro: aiheen esittely, herätetään lukijan kiinnostus, perustellaan aiheen valinta ja tutkimuksen asettelu sekä viljellään avain-termejä.
  2. Teorialuku: kerrotaan tutkimuskysymyksen osalta tärkeät teorian osa-alueet, jotka liittyvät aiheeseen. Ei kuitenkaan kerrota kaikkea, mitä tiedetään ko. asiasta tai teoriasta. Teoriat ovat vähän kuin buffetpöytä eli valitse parhaat ja yhdistä omaksi kokonaisuudeksi.
  3. Metodologia: miten teit tutkimuksen ja miksi valitsit juuri nämä metodit? Miksi juuri ko. rajaus? Mikä on tutkimusdatasi? jne. Tässä ei voi olla liian tarkka eikä tarvitse kuulostaa niin akateemisen jargonilta, jos ei välttämättä halua.
  4. Analyysiluku: raportoidaan tulokset selkeästi ja havainnollistavasti. Saa käyttää diagrammeja, kuvioita ja kuvia. Analyysiin kuuluu olennaisena osana teorian reflektointi sekä saa lisätä jo omaa pohdintaa.
  5. Diskussio/ja loppupäätelmä: minua neuvottiin yhdistämään diskussio ja loppupäätelmä. En tiennyt, että niin voi tehdä, mutta luotin ohjaajaani. Jaoin luvun neljään osaan: 1-2) kaksi pääteemaa löydösten mukaan, joissa tein analyysiluvun perusteella johtopäätöksiä ja reflektoin laajempaan kontekstiin sekä aiempiin tutkimustuloksiin, 3) tutkimuksen relevanssi-osio, jossa perustelin tutkimuksen tarpeellisuutta ja vaikuttavuutta ja 4) tutkimuksen rajoitteet omassa osiossaan, missä kerroin mahdolliset tutkimuksen ongelmat ja mainitsin tutkimusmenetelmien lainalaisuuksia yms.

nathan-dumlao-263787-unsplash.jpg

Yllättäviä vastoinkäymisiä

Opin gradua tehdessä, että oikean kirjallisuuden löytämiseen tarvitsee pitkää pinnaa. Välillä saattoi mennä päiviä, että en saanut mitään aikaiseksi, koska en löytänyt sitä yhtä teosta, jonka avulla olisin päässyt eteenpäin. Aina en edes ollut varma, että mitä etsin.

Gradun formatoinnista on ainakin Helsingin Yliopistossa hyvin yksityiskohtaiset ohjeet, mutta niiden toteuttaminen aiheutti välillä pään vaivaa. Pohdin mm. miten saada sivunumerot alkamaan myöhemmin dokumentissa, esim. sivulta 9? (Vastaus löytyy Microsoft Supportista). Lisäksi mietin, että miten Table of Figures toimii (Sekin vastaus löytyy Microsoft Supportista).

Jumissa? Näillä vinkeillä pääset eteenpäin

Todella hyvä sivusto on Manchester Phrasebank, johon on koottu tieteellisiä sanontoja englanniksi gradun eri osa-alueiden mukaan. Kun jäin jumiin, aloin vain selata fraaseja ja pian ajatus alkoi taas laukata.

Yksi vinkki on mennä yliopiston kirjastossa oman aihepiirin hyllylle ja selata hyllyssä olevia kirjoja. Usein löysin kiinnostavan teoksen ”vahingossa” hyllystä, joka auttoi minua ajatteluprosessissa eteenpäin. Myös muiden gradujen lukeminen voi auttaa.

Oma graduohjaaja auttaa aina myös silloin, kun tarvitsee. Itselläni oli aivan upean älykäs, läsnäoleva ja aiheestani kiinnostunut ohjaaja, joka oli korvaamaton apu koko graduprosessin aikana. Välillä tunsin olevani maailman paskin opiskelija, mutta hänen kommenteillaan pääsin viimeistään jumista yli.

Lopuksi

Haluaisin kuitenkin vielä muistuttaa, että gradu on lopputyö. Gradun ensisijainen tarkoitus on mm. osoittaa, että opiskelija kykenee tutkimukseen omalla alallaan, osaa etsiä relevanttia kirjallisuutta ja soveltaa sitä, kykenee kirjoittamaan tieteellistä tekstiä sekä vetää johtopäätöksiä. Tarkoituksena ei siis ole tehdä suurta tieteellistä, maailmaa mullistavaa tutkimusta. Mikäli löydät jotain uutta ja upeaa, on se kirsikka kakun päällä.

Gradun kirjoittaminen on työlästä ja epätoivon hetkiä tulee ihan varmasti! Anna epätoivolle aikaa. Vie itsesi välillä syömään hyvää lounasta opiskelijalounaan sijaan ja anna itsellesi lupa pitää vapaapäivä keskellä työviikkoa. Palaa työsi ääreen seuraavana päivänä ja nujerra epätoivo sitkeällä työllä.

Muista nauttia gradun tekemisestä – työ on valmis ennen kuin huomaatkaan!

Kuvat: Unsplash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s