
Kirjoittaminen voi pahimmillaan olla henkinen koettelemus, ajatuslimbo.
Olen päivittäin tekemisissä erilaisten tekstien kanssa – en pelkästään kaunokirjallisten tekstien, vaan asiatekstien, markkinointitekstien ja tieteellisten tekstien. Osan kirjoitan itse, osa käy kauttani editoitavana.
Alla 7 vinkkiäni, joiden uskon auttavan monia turhautuneita kirjoittajia tarkastelemaan omaa kirjoittamistaan kriittisesti, ja löytämään helpot työkalut oman tekstin parantamiseen.
1. Korvaa olla-verbit toiminnallisilla verbeillä
Tekstin lukeminen on todella uuvuttavaa, jos jokaisessa virkkeessä viljellään olla-verbiä. Helppo korjaustoimenpide sisältää toiminnalliset verbit. Toiminnalliset verbit kannattelevat tekstiä, vievät sitä eteenpäin ja ovat lukijaystävällisiä.
Esim. Opiskelu on tärkeä osa hyvinvointiyhteiskuntaa. –> Opiskelun rooli korostuu hyvinvointiyhteiskunnassa.
Käytännössä pelkkä olla-verbin korvaaminen toisella verbillä ei riitä, kuten huomaat esimerkistä. Koko lausetta pitää muokata, mutta kuitenkin niin, että asiayhteys lauseesta ei katoa.
2. Kirjoita lyhyitä lauseita
Ajatus katoaa helposti mammuttilauseisiin, joissa on monta pää- ja sivulausetta. On parempi kirjoittaa lyhyitä lauseita ja tulla ymmärretyksi kuin kadottaa lukija jargoniin.
Jos kirjoitat nettiin julkaistavaa tekstiä, kirjoita myös lyhyitä kappaleita (n. 1-5 virkettä/kpl). Tämä helpottaa huomattavasti ruudulta lukemista.
3. Käytä avain-lauseita
Kappaleen ensimmäinen lause, avain-lause (engl. topic sentence), avaa kappaleen ajatuksen. Niin myös luvun ja kirjan alussa.
Panosta ensimmäisiin lauseisiin, sillä kappale/luku/kirja on oikeastaan juuri tuon ensimmäisen lauseen ajatuksen kehittelyä ja perustelua.
4. Avaa termit
Jos esittelet vaikean termin, anna sille selitys viimeistään seuraavassa lauseessa. Muuten saatat kuulostaa ylimieliseltä snobilta.
Jos lukija ei ymmärrä termiä eikä sitä hänelle avata, hän ärsyyntyy. Uskollinen lukija saattaa avata Googlen, mutta useimmat jättävät lukemisen kesken.
5. Käytä Etsi-toimintoa!
Bongaa toistuvat sanat tekstinkäsittelyohjelman Etsi-toiminnolla (crtl + F tai cmd + F), jolloin näet kaikki toistuvat sanat korostettuna. Korostettuja sanoja on aina enemmän kuin ensin kuvittelisi. Korvaa osa sanoista synonyymillä tai muokkaa koko lausetta.
6. Poista täytesanat ja epävarmuutta ilmaisevat sanat ja sanonnat
Näitä ovat mm. sitten, tavallaan, ehkä, ”erityisesti se”, ”se, että”.
Ne vievät virkkeiden tehoa, kadottavat ajatuksen tekstipuuroon ja saavat kirjoittajan näyttämään epävarmalta jaarittelijalta.
7. Lue teksti ääneen
Saat virheet ja kököt lauseet nalkkiin viimeistään tekstiä ääneen lukiessasi. Teksti kannattaa aina lukea ääneen, mutta erityisesti silloin jos lukijoita on paljon.
(P.s. kuiskaus kuitenkin vaurioittaa kuulemma äänihuulia, joten kannattaa papattaa ihan reilusti).
Kuva: Unsplash
1 Comment