
Ympäripyöreä viesti, kehämäinen argumentointi tai saman asian toistaminen monta kertaa eri sanoin jättävät lukijan kylmäksi. Kirjoittajan haluama viesti ei mene perille ja pahimmillaan lukijasta tuntuu, että hänen älykkyyttään ja kykyä tulkita tekstiä aliarvioidaan.
Klassinen ”Tuo kaupasta jotain hyvää” ei todennäköisesti tyydytä pyytäjän tarpeita. Kaupassakävijän on mahdoton tietää, että mikä on pyytäjän mieliteko juuri tuolla hetkellä. Usein juuri lavea ilmaisu jättää paljon tulkinnan varaan.
Kirjoittajan täytyy tietää enemmän kuin lukija tietää. Epämääräisesti ilmaistu asia saa lukijan ajattelemaan, että hän ei ole ole tarpeeksi tärkeä.
Kertomatta jättäminen on myös päätös
Päätös jättää jotain pois tekstistä on yhtä lailla viestinnällinen päätös kuin se, että päättää sisällyttää jotain tekstiin. Mitä jätät pois ja miksi?
Ihan kaikkea ei kuitenkaan tarvitse kertoa. Kerro ainoastaan olennaisin tieto, jota lukija tarvitsee muodostaakseen käsityksen asiasta. Luota lukijaan!
Sanavalintojen tärkeys
Lisäksi on tärkeää huomioida, että tapa kirjoittaa ei ole ristiriidassa tavoitteiden kanssa. Jos pyritään dramaattiseen tai jännitystä lataavaan kirjoitustyyliin, tekstin joukkoon ei saa lipsahtaa hassuttelevia sanoja.
Tekstin sävyyn vaikuttaa myös se, että onko kohderyhmät tunnistettu ja miten heitä puhutellaan. Sivistyssanat, teoreettiset sanat sekä puhekieliset sanat toimivat, jos ne vetoavat kohderyhmään tai niiden käyttö on muuten perusteltua.
Siksi on hyvä kiinnittää huomiota kahteen viestinnälliseen asian: mitä sanotaan ja miten sanotaan. Eri tavat käyttää kieltä herättävät erilaisia tunteita.
Kuva: Unsplash
1 Comment