Kirjoittaminen on jatkuvaa ongelmanratkaisua

Ensin on idea, joka paisuu tarinaksi. Tarinassa on henkilöhahmoja, päähenkilöitä sekä sivuhenkilöitä. Tarinaan muotoutuu aihe sekä kaiken kattava tematiikkaa.

Miten saada järjestettyä kaikki osa-alueet koherentiksi kokonaisuudeksi, jota lukija voi lukea vaivattomasti sekä saada oivallisen lukuelämyksen?

Kirjoittaminen on jatkuvaa ongelmanratkaisua. Juuri, kun olet ratkaissut yhden kysymyksen, on toinen jo käsillä. Vaatii aikamoista itsekuria, ettei mene siitä, mistä aita on matalin. Amerikkalaisen journalistin ja kirjailijan, William Zinsserin mukaan vaativa kirjoitusprosessi tuottaa usein sujuvasti luettavaa tekstiä, helppo kirjoittaminen puolestaan vaikeasti ymmärrettävää tekstiä (Azquotes 2019).

Välillä kiusaus kirjoittaa tekstiin ”tähän jotain” voittaa, jotta kässärissä pääsee kronologisesti eteenpäin. Puuttuvan tekstipätkän voi luoda myöhemminkin. Eikä ongelmanratkaisu lopu näyttöpäätteen sulkemiseen, vaan seuraa kirjoittajaa myös arjessa.

Pahinta on, kun muuttaa: 1) päähenkilöä, 2) aikamuotoa, 3) lukujen järjestystä tai 4) kaikkia edellä olevia. Kun kässärin saa muokattua yhdestä kohtaa, muokkaus kumuloituu ketjureaktion tavoin usein koko pirun tekstiin.

Minulla on menossa käsikirjoitukseni kolmas versio. Huomasin kaipaavani tekstiin lisää estetiikkaa, arkipäivän huomioita sekä kahden sivuhenkilöni läsnäoloa sekä ääntä. Lisäksi minun täytyy tehdä muutama kill your darling, ja ratkaista näiden poistettujen kohtien jättämät aukot.

Kuva: Unsplash

Lähteet

Azquotes (2019) ’William Zinsser’. [Online] https://www.azquotes.com/quote/567298 [24.4.2019]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s