Keinoja voittaa writer’s block (aivojumi)

aaron-burden-xG8IQMqMITM-unsplash

Mitä voi tehdä, kun tyhjä paperi syyttää tekemättömyydestä, mutta yksikään lause ei kuulosta kirjoitettuna hyvältä?

Olen viime aikoina ollut jumissa, nimittäin aivojumissa. Tällä kertaa tunnistan syyn ilman suurta kartoittamista; ne ovat kiire ja väsymys. Päivä on jo illassa, kun viimein olisi aikaa kirjoittaa, mutta silloin päässä ei liiku enää ajatuksia.

Silloin on parasta vain olla ja tiedostaa tilanne. Tiedän olotilan jossain vaiheessa päättyvän. Kun kalenteri näyttää taas vapaammalta, voin keskittää vapautuvan energian jälleen kirjoittamiseen.

Toisinaan blocki kiusaa ilman mitään syytä. Tekisi mieli kirjoittaa, mutta silti sanoja ei ilmesty edes pakottamalla. Silloin kannattaa ”huijata” itsensä kirjoittamaan.

Seuraavassa muutama hyvä vinkki aivojumin voittamisen:

  1. Tajunnanvirran kirjoittaminen on tehokas keino avata jumiutunutta luovuutta. Tarvitset vain kynän ja paperia sekä n. 15 minuuttia aikaa. Tarkoituksena on kirjoittaa tajunnanvirtaa – eli kirjoittaa kaikkea, mitä mieleen juolahtaa ja kynää nostamatta täysin sensuroimatta. Suosittelen vähintään varttia, sillä lukkiutuneen luovuuden kestää hetken käynnistyä ja jo 10 minuutin jälkeen saattaa yllätykseksesi paperille putkahtaa hyviä ideoita.
  2. Julia Cameron ehdottaa lukulakon pitämistä viikon ajan tehokkaaksi keinoksi elvyttää luovuutta. Eliminoi kaikki mahdolliset sanat eikä mitään saa lukea – edes maitopurkin kyljessä olevaa tekstiä. Cameronin mukaan lopulta sisäinen luovuus alkaa täyttää luovuuden kaivoa, kun kaikki ulkoiset häiriötekijät poistuvat. (Cameron, 2008, 146)
  3. Tee jotain muuta. Joskus kirjoittaminen ei suju kirjoittamalla. Silloin on parempi tehdä jotain muuta. Itse pyrin tekemään jotain käsillä: siivoan, korjaan irronneen napin tai (kuten viimeksi) virkkasin maton vanhoista pussilakanoista. Oleellista on muistaa, että vaikka et olisikaan kirjoituspöytäsi edessä, mieli muokkaa yhä aktiivisesti ideoita.
  4. Lue. Lukeminen pitää mielen aktiivisena ja täyttää sen uusilla ajatuksilla. Huomaan usein synkronisiteetin vaikutuksen juuri lukiessa: satun vahingossa valitsemaan kirjan, joka jollain tavalla liittyy juuri tutkimaani asiaan ja tai kirjoittamani ongelman aihepiiriin.

Läheet:
Cameron, Julia (2008) Tie Luovuuteen: Henkinen Polku Syvempään Luovuuteen. Keuruu: Tieto.

Kuva: Unsplash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s