Sivuraiteilla: Pieniä suuria oivalluksia

Älä käytä kaksoisnegaatiiveja. Älä suosi puolipistettä (;). Älä lue roskaa. Älä käytä turhia adjektiiveja…

Olin tänään eräällä luennolla, jossa ymmärsin mikä minua häiritsee pedagogisesti suomalaisessa koulutuksessa. Omaa koulutushistoriaani leimaa hyvin vahvasti jatkuva negatiivisten asioiden etsiminen sekä kielto, joka määrittelee miten asioita EI MISSÄÄN NIMESSÄ saisi tehdä.

Virheiden etsiminen sinällään johtaa suorittamiseen sekä täydellisyyteen pyrkimiseen. Pedagogisesti katsottuna on kuitenkin varsin huono idea kertoa miten ei kannata edetä, sillä opiskelija jää ymmällään miettimään, että miten hänen PITÄISI toimia. Kielto lamauttaa, mutta ei anna välineitä toimia oikein. Lisäksi opiskelija ei välttämättä tunnista vahvuuksiaan eikä ymmärrä toimivansa jo oikealla tavalla*.

Vastauksena ingressissä oleviin kieltoihin voisi kysyä: mitä kaksoisnegatiivien ja puolipisteen sijaan kannattaisi käyttää? mitä on roskakirjallisuus ja mikä olisi hyvää luettavaa? sekä mikä on turha adjektiivi? ja miten adjektiiveja käytetään tehokkaasti?

Sama logiikka pätee myös työyhteisöön tai kaveriporukkaan. Voit kokeilla ohjeistaa yksilöä/porukkaa kiellon avulla, jonka jälkeen katsoa ymmärsivätkö he mitä haluat heidän tehdä.

Tämä päiväinen oivallus oli pieni, mutta ehdottomasti oman maailmani mullistava.

*Toki on sanottava, että aina ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia. Puhun kuitenkin tekstissä hyvin geneerisesti.

Kuva: Unsplash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s