
Yllättäen monen elokuvan ja tv-sarjan päähenkilönä on kirjailija. Kirjoitin vuosia sitten listauksen kiinnostavista elokuvista, jotka liittyvät kirjoittamiseen ja kirjailijoihin. Tällä kertaa jaan tv-sarjoja, joissa on päähenkilönä kirjailija, wannabe kirjailija tai kustannustoimittaja.
Vaihteeksi vähän kevyempää sisältöä blogiin. Olkoon tämä kevyt paluu arkeen ja lupa rentoilla vielä hetki.

Totuus Harry Qubertin tapauksesta
Tähdet: ⭐⭐⭐
Mistä: CMore
Pituus: 10 jaksoa
Menestyvä nuori kirjailija (Ben Schenetzer) selvittää mitä tapahtui pikkukaupungissa nuorelle Nolalle (Kristine Frøseth), ja onko kirjailijan arvostama professori (Patrick Dempsey) syyllinen tytön kuolemaan. Sarja perustuu Joël Dickerin kirjoittamaan samannimiseen romaaniin.
Tv-sarja pureutuu kirjailijuuteen, kirjailijamyyttiin ja heittää sekaan trillerin ainekset. Viihdyttävä, paikoin ehkä liiankin amerikkalaisen naivi, mutta yllättää lopussa.

Younger
Tähdet: ⭐⭐⭐
Mistä: MTV3 & CMore
Pituus: 6 kautta
Komediasarja keskittyy kustannusmaailmaan bisneksen näkökulmasta. Kotiäiti (Sutton Foster) huijaa ikänsä saadakseen töitä kustannusalalta ja päästäkseen näyttämään kykynsä. Luvassa on valkoisia valheita, useita läheltä piti -tilanteita ja romansseja. Sarja on jo kultiksi muodostuneen Sinkkuelämää-sarjan luoneen Darren Starrin käsialaa.
Parasta sarjassa on intertekstuaaliset viittaukset todellisiin kirjailijoihin ja teoksiin – kuulostaako fantasiakirjailija Edward LL Moore tai P is for Pigeon tutulta? Lue listaus kaikista tv-sarjan 1. kauden kirjallisista intertekstuaalisista viittauksista täältä. Lisäksi sarja pureutuu todenmukaisesti nykyajan kustannusmaailman muutoksiin. Plussaa myös feministisestä otteesta ja realistisista huomioista.

The Affair
Tähdet: ⭐⭐⭐⭐
Mistä: HBO Nordic
Pituus: 4 kautta
Draamasarjassa kirjailija ja perheen isä (Dominic West) ajautuu suhteeseen varatun tarjoilijattaren (Ruth Wilson) kanssa. Kummallakin on vaikeuksia omassa elämässään, mutta heidän löydettyä toisensa asiat alkavat mennä pahasti mutkalle ja pieleen. Luvassa salailua, kiristystä ja ruumis.
Pidän sarjan estetiikasta ja symbolismista, sillä se on todella mietitty. Kun Westin ja Wilsonin henkilöhahmot päättävät ylittää ystävyyden rajan ja ajautua suhteeseen, he kirjaimellisesti astuvat portin läpi. Sarjassa on myös upeaa, kuinka osa tarinasta kerrotaan eri perspektiivistä. Perspektiivit ovat toisinaan keskenään ristiriidassa, mutta usein ne täydentävät tarinaa tai näyttävät kokonaan uuden puolen.

Jane the Virgin
Tähdet: ⭐⭐
Mistä: MTV3 & Netflix
Pituus: 5 kautta
Jane the Virgin on romanttinen komedia höystettynä telenovelalla. Sarjassa on hullun kreisejä juonikuvioita ja asioita vain tapahtuu. Päähenkilö Jane (Gina Rodriguez) on samastuttava wannabe-kirjailijana, joka yrittää tavoitella unelmaansa.
Räiskyvästä juonesta huolimatta pidän siitä, että Janen henkilöhahmo on todella maanläheinen. Tie kirjailijaksi ei käy helposti eikä hänelle ole kirjoitettu Hollywoodin tyypillistä ”köyhyydestä rikkauksiin” narratiivia. Lisäksi latinotaustaiset henkilöhahmot on esitetty heidän itsensä ehdoillaan eikä niinkään valkoisten linssien läpi. Katson sarjaa etenkin silloin, kun haluan vain nollata pään.
Kuvat: Unsplash, PlayPilot, Screenrant, Variety ja IMDb
Tiedän, että tämä menee ohi sekä tv-sarjoista että suoratoistopalveluiden tarjonnasta, mutta halusin silti tulla tänne mainostamaan.
Michael Douglasin ja Tobey Maguiren tähdittämä Wonder Boys on nimittäin ehdottomasti jokaisen kirjailijanalun nähtävä pelkästään jo siksi, että lehdettömän sypressin kuvaus on riipaiseva.
Vahva suositus, jos löytyy vielä Anttilan jäämistöistä, mummon ullakolta tai kirpputorien DVD-laareista.
TykkääTykkää
Hei Petri! Kiitos vinkistä
TykkääTykkää