Töitä kirjoittajalle – oletko miettinyt sisällöntuottajan ammattia?

Moni kirjoittaja tuskailee luovuuden tai talouden kanssa, sillä töitä kirjoittajana voi olla hankala löytää. Kirjoittajia kuitenkin tarvitaan monella eri alalla. Etsitkö töitä? Kiinnostaisiko sinua ehkä sisällöntuottajan ammatti?

Vuosi on ollut taloudellisesti monelle kirjoittajalle varmasti vaikea. Haluan kantaa korteni kekoon ja vinkata, että hyville kirjoittajille löytyy töitä – nimittäin sisällöntuottajina.

Sisällöntuottaja loihtii tylsästä kiinnostavaa

Hyvä kirjoittaja loihtii selkeän, kiinnostavan ja lukijaystävällisen tekstin mistä tahansa aiheesta. Maailma tarvitsee ymmärrettäviä ohjeita sekä selkeää viestintää.

Oli aihe kuinka tylsä tahansa, sisällöntuottajan näppiksen jäljiltä teksti on kiinnostavaa, oivaltavaa ja siinä on tuore näkökulma. Sisällöntuottaja tietää luovan kirjoittamisen niksit eli kuinka koukuttaa lukija.

Sisällöntuottajan koulutusta ei varsinaisesti ole, mutta monella on taustaa esimerkiksi suomen kielen, viestinnän tai markkinoinnin opinnoista. Lisäksi oma harrastuneisuus kirjoittamisen parissa auttaa.

Sisällöntuottajan työnkuva

Sisällöntuottajan työnkuva voi olla todella laaja. Työnkuva riippuu kuitenkin lähtökohtaisesti yrityksen tai tilaajan tarpeista.

Itse olen kirjoittanut tekstejä ohjesivuista ja puheista aina verkkokursseihin sekä haastatteluihin. Aihealueet ovat olleet todella kirjavia. Olen kirjoittanut tekstejä eri kohderyhmille muun muassa: kasinopeleistä, lääketietellisestä säteilystä, raskasteollisuudesta, opiskelijaelämästä ja taloudesta.

Sisällöntuottaja voi kirjoittaa esimerkiksi seuraavia tekstilajeja:

  • blogit
  • verkkosivun tekstit ja tuotekuvaukset
  • esitteet
  • ohjeet
  • uutiset tai tiedotteet
  • puheet
  • verkkokurssit
  • uutiskirjeet
  • hakukonemainokset
  • sosiaalinen media
  • mainostekstit

Usein työnkuva sisältää lähtökohtaisesti tekstin parissa toimimista. Joskus näkee kuitenkin vaatimuksia kuvankäsittelyyn tai videotuotantoon. Moniosaaja ei tarvitse olla, mutta eri tekstilajien tuntemuksesta on työssä ehdottomasti etua. Lisäksi moni edellyttää tuntemusta SEO:sta (search engine optimization) eli hakukoneoptimoinnin osaamista.

Sisällöntuottaja lähtökohtaisesti tuottaa tekstiä, mutta ei välttämättä suunnittele sitä. Häneltä siis tilataan teksti, jonka hän toteuttaa valmiiksi.

Sisällöntuottaja työpaikat

Nykyään moni yritys palkkaa suoraan sisällöntuottajia palkkalistoilleen. Sisällöntuottaja voi toimia myös freelancerina eri alustojen kautta.

Sisällöntuottaja, content producer tai content writer ovat hakutermejä, joilla voi löytää kirjoittamiseen liittyvän pestin. Hyviä kanavia työnhakuun ovat LinkedIn, Duunitori, Oikotie ja Monster. Niitä kannattaa silmäillä aktiivisesti, sillä hyvän kandidaatin tullessa yritys saattaa palkata uuden työntekijän jo ennen hakuajan päättymistä.

Suomenkielisiä sisällöntuottajia toimii ainakin Top Contentilla, UpWorkilla sekä Matter Agencyllä.

Etenkin freelancerinä toimiessa korostuu sisällön tuottamisen näkökulma eli kirjoittaja tuottaa tekstiä ohjeiden mukaan. Yrityksessä työskenneltäessä kirjoittaja tuntee paremmin yrityksen brändin, tavoitteet ja kohderyhmät, jolloin hän saattaa osallistua monipuolisemmin suunnitteluprosessiin.

Sisällöntuottajan palkka

Sisällöntuottajan palkkaus riippuu työnkuvasta, projektin laajuudesta sekä työsuhteesta.

Hyvin tyypillinen palkka työsuhteessa olevalle sisällöntuottajlle on 2 400–3 000 euroa. Työnkuvasta riippuen palkkaus voi myös olla suurempi, jos sisällöntuottaja osallistuu markkinointiin tai viestintään laajemminkin.

Freelancerina toimivat sisällöntuottajat hinnoittelevat työnsä joko sanamäärän tai työtuntien mukaan. Hinnoitteluun vaikuttaa hyvin paljon esimerkiksi kieli, tekstityyppi, tekstin laajuus tai aihealue. Jos aihealue vaatii kirjoittajalta erityistä tietämystä ja asiaan perehtymistä, voi palkkaus olla suurempi. Sanamäärien hinnat lähtevät usein liikkeelle noin 0,05–0,50 €/sana. Yhdestä tekstistä voi siis ansaita useita parhaimmillaan satoja euroja.

Hyvistä kirjoittajista on pulaa

Tuotekuvauksen, ohjeen tai blogikirjoituksen kirjoittaminen – kuka vaan osaa niitä kirjoittaa. Niinhän sitä luulisi, mutta hyvistä kirjoittajista on oikeasti pulaa.

On taito loihtia tylsään aiheeseen kiinnostavuutta, mutta se vaatii myös viitseliäisyyttä. Kirjoittajan täytyy nimittäin itse purskella asia ensin ja ymmärtää olennainen aihepiiristä, ennen kuin voi kirjoittaa asiasta selkeästi ja kiinnostavasti muille.

Sisällöntuottajan on hyvä ylläpitää työnäytekansiota, jossa on 3-5 tuoreinta tekstinäytettä. Näin hän voi kätevästi demonstroida osaamistaan eikä vain puhua olevansa hyvä kirjoittaja. Siksi suosittelen lähettämään työnäytteitä aina – myös silloin, kun niitä ei työhakemuksessa kysytä.

Kuva: Unsplash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s