Käsikirjoitus – malli kirjoittamiseen

Haluatko kirjoittaa elokuva- tai tv-käsikirjoituksen, mutta formaatin muotoseikat ovat hakusessa? Helpota elämääsi ja katso mallia käsikirjoituspohjasta.

Romaanikäsikirjoitukselle ei ole selkeää mallia antaa, sillä jokainen teksti on omanlaisensa. Sen sijaan elokuva- ja tv-käsikirjoituksen malli on hyvin vakiintunut.

Katso alta selitykset lyhenteille ja miten niitä käytetään oikein käsikirjoituksessa. Olen luonut käsikirjoituksen mallin, joka demonstroi formaatin käyttöä. Löydät lisäksi oikean fontin ja kirjaisinkoon.

Courier on vakio fontti

Elokuva- ja tv-käsikirjoitusten fontti on aina courier. Fontin kokona on 12pt.

Courier-fontti muistuttaa ajasta, jolloin käytössä oli vielä kirjoituskoneita. Fonttia näkee satunnaisesti myös brändien käytössä. Esimerkiksi kauratuotteistaan tunnettu Oatly käyttää viestinnässä fonttina courieria.

Courier herättää paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan yleisesti fonttina. Fontti on kuitenkin vakiintunut käytettäväksi käsikirjoituksissa. Jos tuotantoyhtiö näkee käsikirjoituksen fontin olevan jokin muu kuin courier, menee käsikirjoituksesi todennäköisesti suoraan roskiin.

Yksinkertainen käsikirjoitusmalli

Olen tehnyt alle yksinkertaisen mallin käsikirjoituksesta. Malli demonstroi, miltä käsikirjoitus näyttää ja selittää erilaisia lainalaisuuksia.

Suosittelen tutustumaan lähemmin käsikirjoittamisen formaattiin, jotta osaat käyttää tehokkaasti eri tekniikoita. Olen esimerkiksi koonnut listan hyvistä kirjoitusoppaista, joissa on monta käsikirjoittamisesta kertovaa kirjaa.

Perussääntö käsikirjoituksen pituudesta on elokuvalle noin 90 minuuttia ja tv-sarjalle vaihdellen 20 minuutista aina 60 minuuttiin.

1 sivu käsikirjoitusta = 1 minuutti valmista elokuvaa tai tv-sarjaa

Käsikirjoitus malli

Käsikirjoituksen marginaalit

Käsikirjoituksen marginaalit ilmoitetaan tuumissa, sillä malli on peräisin Yhdysvalloista. Jos käytät käsikirjoitusohjelmaa, kuten Celtexiä tai Final draftia, tekee ohjelma marginaalit automaattisesti.

Mikäli käytät Wordiä, kannattaa hienomuotoilut tehdä vasta viimeiseksi. Suosittelen kuitenkin käsikirjoitusohjelman käyttöä, sillä ohjelmissa on usein erilaisia pikanäppäimiä, jotka ottavat huomioon käsikirjoituksen lainalaisuudet ja nopeuttavat kirjoittamista.

Käsikirjoituksen lyhenteet

Kertaan aluksi muutamia tärkeitä käsikirjoituksen lyhenteitä.

Käsikirjoittaminen – selityksiä

  • EXT. = exterior eli ulkotila
  • INT. = interior eli sisätila
  • V.O. = voiceover eli kertojaääni tai sisäistä puhetta
  • offscreen = kameran näkökentän ulkopuolella

Tapahtumapaikat ovat aina joko sisällä tai ulkona. Jos henkilöhahmo istuu autossa, on hän tavallaan sekä ulkona että sisällä. Itse käyttäisin tässä tapauksessa termiä INT., sillä hän on auton sisällä. Mikäli hän norkoilee auton ulkopuolella, käyttäisin puolestaan EXT.

V.O. eli voiceover viittaa puheeseen, jota henkilöhahmot eivät kuule, mutta katsoja kuulee. Sen tavallisesti kertojaääni tai henkilöhahmon sisäistä puhetta.

Offscreen viittaa puolestaan tapahtumiin, jotka eivät tapahdu kameran edessä. Kuulemme henkilöhahmon puheen, mutta emme näe, mitä hän oikein puuhaa.

Mikä on montage?

Käsikirjoituksen mallin lopussa on esimerkki, kuinka käsikirjoitukseen merkitään montage eli sarja kuvia tai otoksia, jotka yhdessä muodostavat merkityksiä. Montagen kehitti ehkä kuuluisimmin neuvostoliittolainen Sergei Eisenstein, joka käytti editointitekniikkaa luomaan symbolismia.

Montagen käyttö kerronnassa

Montagea voi käyttää kerronnassa monen eri tavoin. Alla on muutama esimerkki, kuinka montagea voi hyödyntää käsikirjoittamisessa.

  • henkilöhahmon kehittyminen
  • ajan kulumisen ilmaiseminen
  • monen eri tarinalinjan yhdistäminen
  • asioiden/esineiden yhdistäminen, jotta voi luoda uusia merkityksiä
  • koomisen tilanteen luominen
  • vastakohtien luominen

Ota mallia käsikirjoittamiseen ammattilaisilta

Paras käsikirjoituksen malli on elokuvan tai tv-sarjan käsikirjoitus, joka on tuotettu valmiiksi teokseksi. Käsikirjoitusten lukeminen auttaa ymmärtämään, miten kirjoitustyyli eroaa esimerkiksi proosan kirjoittamisesta, ja mitkä ovat käsikirjoittamisen lainalaisuudet.

Etenkin Hollywood-elokuvien käsikirjoituksia löytyy helposti Internetistä vain googlaamalla. Käsikirjoituksen lukeminen sekä elokuvan katseleminen käsikirjoitusta seuraamalla toimivat hyödyllisinä keinoina käsikirjoittamisen opettelussa.

Käsikirjoitus on oikeastaan mahdollisimman tarkka ohjekirja ohjaajaa ja tuotantoyhtiötä varten. Sen perusteella tuotantoyhtiö tekee päätöksen, mikäli aikoo ylipäänsä tuottaa elokuvan tai tv-sarjan. Se ei ole itsessään taiteellinen tuotos, kuten romaanikäsikirjoitus. Käsikirjoitus saattaa käydä monta muokkauskierrosta, jolloin dokumentti ei enää muistuta alkuperäistä versiota. Siksi käsikirjoittajan täytyy oppia hyväksymään kritiikkiä ja päästämään irti ajattelemistaan hyvistä ideoista.

Mikäli sinua kiinnostaa enemmän käsikirjoittaminen, suosittelen tutustumaan artikkelisarjaani käsikirjoittamisesta, jonka ensimmäisen osa keskittyy käsikirjoittamisen vaaran paikkoihin.

Artkkelin kuva: Unsplash
Käsikirjoituksen malli: Mariia Kukkakorpi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s