Ensimmäinen versio on vaarallinen versio

Käsikirjoitus on vihdoin valmis – mikä tunne! Siinä se makaa edessä satojen liuskojen paperinippuna ja oma nimi koristaa etusivua suurella fontilla. Olo on kuin voittajalla!

Hold your horses, honey!”, älä kuitenkaan anna ensimmäisen version hämätä, sillä matkasi kohti lopullista tekstiä on vasta alussa.

”Ensimmäinen versio on paska”

Miltä ensimmäinen versio näyttää? Siinä on alku, keskikohta ja loppu. Juoni yhdistää osa-alueet toisiinsa, käsikirjoitus on ensimmäistä kertaa kokonainen ja näyttää valmiilta.

Ensimmäinen versio on vaarallinen versio, sillä olet saanut kirjoittajana viimein monien kuukauksien, vuosien tai peräti vuosikymmenien jälkeen jotain valmista. Haluat nopeasti lähettää käsikirjoituksen eteenpäin kustantamoihin, saada mainetta ja kunniaa sekä olantaputuksia hyvin tehdystä työstä.

Ensimmäinen versio ei kuitenkaan ole valmis versio. Miellän ensimmäisen version kuvanveistäjän kiviaineeksi – materia on olemassa mutta se ei vielä istu tarkoitusperiinsä. Materialta puuttuu sielu ja tarkoitus. Siltä puuttuu sydän, aivot ja keuhkot. Sydän, joka vetoaa lukijan tunteisiin, aivot, jotka haastavat lukijan älyllisesti sekä keuhkot, jotka tuovat ilmaa lauseenrakenteisiin ja pitävät käsikirjoituksen rakenteen koossa.

Minä en koskaan näytä ensimmäistä versiota kenellekään, edes kirjoittajaryhmäläisille. Miksi? Koska tiedän – Hemingwaytä lainatakseni – että ensimmäinen versio on paska. Minulla on vain ohut aavistus lopullisesta muodosta ja tiedän, että teksti ei aja asiaansa. Käsikirjoitus vilisee asiavirheitä, epäloogisuuksia ja ohuita henkilöhahmoja.

Parempi siis imeä innostus, palkita itsensä kakkupalalla hyvin tehdystä työstä ja antaa ensimmäisen version levätä rauhassa, ennen kuin tekstiä alkaa työstää kohti valmista.

Muokkaa, muokkaa, muokkaa…

Ensimmäisen version jälkeen hauskuus vasta alkaakin. Kyseessä on muokkaus. Muokkauksen aikana viilataan ja parannetaan tekstiä sekä arvioidaan mm. sen uskottavuutta ja kiinnostavuutta.

Ole valmis siihen, että muokkauksen aikana saatat kriiseillä ja kyseenalaistaa kaikkea, mitä käsikirjoituksessasi lukee ja elämässäsi teetkin – tai niin minulle käy usein.

Ota syyniin vuorotellen rakenne, henkilöhahmot, dialogi, juoni, rytmitys, lukujen paikat sekä tarkista kaikki faktat, että ne ovat oikein. Älä tee kaikkea kerralla, sillä pienempiin osa-alueisiin on helpompi keskittyä yhdellä kertaa.

Itse pyrin tekemään eri versioita n. 5-10 kappaletta, mutta versioiden lukumäärä riippuu myös tekstistä, sen pituudesta sekä tarkoitusperistä.

Kirjoittajasta kriitikoksi

Yritä asettua lukijan saappaisiin. Kuvittele, että tämä on elämäsi tärkein työ, jonka haluat jättää itsestäsi elämään senkin jälkeen, kun aika sinusta jättää. Nyt, kun varsinainen kirjoitusprosessi on ohi, pyri todella kriittiseksi, jotta käsikirjoituksesta tulee paras mahdollinen.

Itseäni auttaa, kun ajattelen kandityötäni ohjannutta professoria, joka ei koskaan päästänyt minua helpolla. Hän kysyi aina perusteluita, miksi olen esittänyt jonkin asian niin kuin se tekstissä lukee, vaikka kyse olisi ollut todella itseestään selvästä asiasta. Hän haastoi minut kirjoittamaan vielä paremmin. Hän antoi minun tehdä ajatustyöni itse kysymällä oikeita kysymyksiä.

Kirjoittajaryhmä tai ystävä, joka lukee paljon, on oivallinen apu. Muussa tapauksessa sinun täytyy luottaa omaan vaistoosi.

Keskity jokaiseen osa-alueeseen pitkäjänteisesti äläkä anna laiskuuden tulla ruudulle. Älä laske tunteja, poistettuja sivuja tai kuinka monta versiota teet, sillä tärkeintä on lopputulos, eikö vain? Tämä on elämäsi tärkein työ.

Muista, että ensimmäisestä versiosta on helppo vaivata lopullinen teksti, sillä materia, jota muokata, on jo olemassa. Pelkkä materia ei kuitenkaan ole itsessään kypsä, mutta yhdessä ajan kanssa se valmistuu lopulta valmiiksi teokseksi. Usko itseesi! Olet liki puolivälissä, jatka sinnikkäästi ja olet kohta perillä.

6 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s