Sivuraiteilla: Menestymisestä luovalla alalla

Perjataihini kuuluu olennaisesti sauna, olut, macho-nachot* ja The Voice of Finland (TVOF). Erityisesti tällä kaudella olen kiinnittänyt huomiota menestymisen narratiiviin.

Kun kilpailijoilta kysytään unelmia ovat ne usein seuraavanlaisia: laulaa täydelle Hartwall-areenalle, myydä kultalevyjä, valloittaa sekä kotimaisen yleisön sydämet että kansanväliset tai olla muuten vaan menestynein suomalainen laulaja.

Samoin kirjailijoiksi haluavat vastaavat usein tavoitteekseen saada kustannussopimuksen, tehdä myyntiennätyksen tai voittaa Finlandian. Tai voittaa kirjallisuuden Nobelin.

Naiivit puheet herättävät kuulijassa myötähäpeää. Moni haluaa menestyjäksi, jolla on rahaa, statusta ja ihailua. Välillä tuntuu, että joka toinen suomalainen haluaa laulajaksi, loput kirjailijaksi.

Ei siinä mitään, suuria unelmia saa olla. Unelmat ja realiteetti harvoin vain menevät samaa polkua. Huipulle pyrkii tuhansia muitakin.

TVOF kiteyttää karusti tilanteen luovilla aloilla: hyviä ja erinomaisia yksilöitä on paljon. Ei riitä enää, että on hyvä eikä edes erinomainen, kun kilpailun ”seuraavaan vaiheeseen” pääsee vain 50% kilpailijoista.

Enemmän painoa tuntuu olevan tuurilla kuin talentilla sekä persoonalla ja kontakteilla.

Viime aikoina on puhuttu paljon jaksamisesta ja nuorten aikuisten loppuupalamisesta (Yle 2016). Tunnollisuus yhdistettynä menestyksen tavoitteluun johtaa usein sairaslomalle. Luoviin aloihin ei päde se, että kova työ saa tuloksia aikaan.

Perjantaisin osa kokelaista putoaa, osa jatkaa tavoitellakseen unelmaansa. Voitto on kuitenkin pelkkä illuusio menestyksestä, sillä kilpailut hyödyttävät lähtökohtaisest vain tähtituomareita (HS 2018).

Tähtitaivaalla on ruuhkaa.

*Nachoja pellille, päälle satunnaisia kukkurallisia salsaa, jalopeñoja ja juustoraastetta. Pelti 200-asteiseen uuniin noin 10-15 min. Anna jäähtyä ja nauti kermaviilin sekä kylmän juoman kanssa.

Kuva: Unsplash

Lähteet:

Idols ja The Voice of Finland eivät toimi ponnahduslautana laulajille, vaan hankkivat näkyvyyttä ”tähtituomareille” (2018, joulukuu 26). Helsingin Sanomat. https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005946487.html [05.02.2019]

Nuoret uraohjukset palavat loppuun työelämässä (2016, toukokuu 26). Yle. https://yle.fi/uutiset/3-8911623 [20.04.2018]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s