Liuskat, sivut, sana- ja merkkimäärät — mikä on sopiva romaanin pituus?

Liuska on vakiintunut termi luovassa kirjoittamisessa, käsikirjoittamisessa ja kirjoituskilpailuissa kuvaamaan tekstin pituutta. Moni kuitenkin miettii, mitä liuska oikein tarkoittaa? Ja miksi tekstin pituutta ei määritellä sanoissa tai sivuissa?

Kuinka monta sanaa liuskaan mahtuu?

Liuska tarkoittaa pituudeltaan yhtä tulostettavaa paperiarkkia. Käytännössä liuska on siis tietokoneellasi oleva A4-kokoinen sivu. Liuska on vakiintunut käsite kuvaamaan juuri käsikirjoituksen pituutta, ei siis valmiin tekstin pituutta.

Sanojen määrä liuskassa riippuu hyvin paljon tekstinkäsittelyohjelmasi asetuksista.

Käyttämäsi fontti, fonttikoko, riviväli ja marginaalit vaikuttavat siihen, kuinka monta sanaa on liuskassa. Lisäksi tapasi kirjoittaa, tekstityyppi sekä kohtaus määrittävät, kuinka paljon sanoja yhdelle liuskalle mahtuu.

Tavallisesti runoja kirjoittaessa yhdelle liuskalle tulee yksi runo. Proosaa kirjoittaessa kappaleet voivat olla pitkiä, jolloin liuskalle mahtuu enemmän sanoja. Luonnollisesti dialogi vie enemmän tilaa kuin pitkä kuvaus tapahtumista.

Esimerkiksi proosa kirjoittessani Times New Romanilla (fonttikoko 12 pt ja riviväli 1,5) yhteen liuskaan mahtuu keskimäärin noin 319 sanaa.

Miten tarkistan merkkimäärän Wordista?

Kustantamot saattavat toisinaan määrittää, kuinka monta merkkiä liuskalla keskimäärin olisi hyvä olla. Moni kustantamo käyttää ohjeenaan noin 2 200 merkkiä per liuska.

Pystyt tarkistamaan helposti merkkimäärän ja sanamäärän Wordistä.

Valitse Tiedosto –> Ominaisuudet –> Tilastotiedot

Ikkunassa näkyy tilastitiedot, joista näet mm. kappaleiden määrän, sanojen kokonaislukumäärän, merkkimäärän ja merkkimäärän välilyöntien kanssa. Esimerkiksi uutistekstiä tai verkkotekstiä varten saatat tarvita tietoa merkkimääristä välilyöntien kanssa.

Miten säädän rivivälin Wordissä?

Moni kustantaja määrittää rivivälin lähetettäville käsikirjoituksille, joten kannattaa tarkistaa ohjeista, että oma teksti vastaa lähetyskriteereitä. Usein pyydetty riviväli on joko 1,5 tai 2,0, sillä tekstiä on näin helpompi lukea ja halutessaan tehdä merkintöjä tekstiin.

Rivivälin säätäminen Wordissa on helppoa.

Aloitus-välilehdellä valitse ikoni, jossa on nuoli ylös ja alas sekä sen vieressä neljä viivaa horisontaalisesti. Klikkaa alaspäin osoittavaa pientä nuolta ja voit valita yleisimmin valitut rivivälit tai asettaa oman kohdasta Rivivälin asetukset.

Jos muutat riviväliä jälkikäteen, valitse ensin koko teksti ja muuta sen jälkeen riviväliä haluamaksesi.

Kuinka monta liuskaa romaanin olisi hyvä olla?

Moni kirjoittaja pohtii kirjoittaessaan liuskojen määrää: kuinka monta liuskaa on tarpeeksi, jotta käsikirjoitus olisi romaani?

Romaanin pituuteen vaikuttavat mm.:

  • genre
  • kirjoitustyyli
  • kohtaukset
  • tarina

Nuorten kirjallisuus on usein lyhyempää kuin aikuisille suunnattu kirjallisuus. Fantasiakirjallisuus tuntuu olevan lähtökohtaisesti pidempää kuin nykyproosa.

On olemassa lyhyitä romaaneja, joita kutsutaan myös pienoisromaaneiksi. Esimerkkejä pienoisromaaneista ovat mm. John Steinbeckin Hiiriä ja ihmisiä, Ian McEwanin Sementtipuutarha ja Han Kangin Valkoinen kirja.

Novellin ja pienoisromaanin määritelmät voivat osittain myös olla päällekkäisiä ja ero näiden kahden välille voi olla haastavaa tehdä. Henkilökohtaisesti ajattelen alle 100 sivua valmista tekstiä on novelli, sillä sivumäärässä ehtii vain hetken vierailla fiktiivisessä maailmassa eikä tilaa ole suurille kehitystarinoille tai teemoille.

Itse pyrin usein saamaan kaunokirjallisen tekstini sanamäärän 60 000 sanan rajapyykin yli. Sanamäärä on itselleni enemmän psykologinen raja kuin standardi tai vaadittu sanamäärä.

Liuskoissa 60 000 sanaa tekee noin 188 liuskaa ilman lukujen muotoilua. Muotoilujen kanssa liuskamäärä nousee jopa 230 liuskaan, sillä luvut harvemmin alkavat liuskan ensimmäiseltä riviltä ja päättyvät viimeiselle riville.

Tarinasi kuitenkin määrittää, kuinka monta liuskaa tai sivua käsikirjoituksesi on. Mene tarinasi ehdoilla.

Kuinka monta sivua liuskani on?

Ajattelit omaa käsikirjoitusta sitten liuskoissa, sanoissa tai merkeissä, sillä ei ole mitään merkitystä valmiin kirjan sivujen lukumäärään. Eniten lopullisen kirjan sivumäärään vaikuttavat editointi ja taitto.

Hyvin usein valmiin kaunokirjallisen teoksen sivumäärä asettuu 350–450 sivun välimaastoon. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, esimerkiksi Nathan Hillin Nix, Miki Liukkosen tuotanto ja Hanya Yanagiharan Pieni elämä.

Keskimääräiset sanamäärät

Alla olevassa taulukossa on suuntaa-antavia sanamääriä ja liuskoja eri genreille. Luvut antavat osviittaa eri tekstien pituuksista, mutta perustuvat täysin keskimääräisiin arvioihin. Taulukossa olevat liuskamäärät eivät sisällä esimerkiksi lukujen muotoilua.

Mikäli oma käsikirjoituksesi poikkeaa hieman taulukon luvuista, ei sinun kannata huolestua.

GenreSanamääräLiuskat
Nykyproosa53 350–66 650167–208
Pienoisromaani5 000–27 00016–85
Novelli650–6 6502–21
Flash fiction5–3501-2
Historiallinen romaani60 000–80 000188–251
Dekkari40 000–70 000125–219
Fantasia/scifi60 000–100 000188–313
Nuortenkirjallisuus 33 500–53 300105–167
Lastenkirjallisuus (0–7-vuotiaat)100–1 3501-4

Taulukon lähteenä on käytetty Manuscript Agencyn määritelmiä eri tekstilajien sanamääristä. Sanamäärät on konvertoitu englanninkielestä käyttämällä lukua 1,5. Suomenkieliset tekstit ovat keskimäärin 1,3-1,5 kertaa lyhempiä kuin englanninkieliset vastineet, sillä englannin kielessä sanoiksi lasketaan mm. artikkelit ja prepositiot. Lisäksi englannin lauserakenteet eroavat merkittävästi suomenkielestä. Tämän jälkeen sanamäärät on laskettu käyttämällä standardin Word-dokumentin asetuksia.

Runo puuttuu listauksesta tekstilajina, sillä runoja on erilaisia alakategoroita, joiden merkkimäärät eivät ole vakiintuneita. Siksi runon sanamäärien määrittely on jätetty pois, koska määrittely on vaikeaa ja saattaa olla paikoin jopa harhaanjohtavaa.

Lähteet

Manuscript Agency: https://manuscriptagency.com.au/word-count-by-genre-how-long-should-my-book-be/

Kuvat

Unsplash, kuvakaappaus Microsoft Word

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s