Millainen on kiehtova tarina?

 

”If there’s a book that you want to read, but it hasn’t been written yet, then you must write it.” (Toni Morrison)

Jokainen meistä haluaa lukea tai kuulla tarinoita, jotka ovat kiinnostavia, ajatuksia herättäviä tai viihdyttäviä – kiehtovia tarinoita. Jokainen kirjoittaja varmisti haluaa, että hänen teoksensa muistetaan ja siitä puhutaan. Maailma on täynnä erilaisia tarinoita eri muodoissa mutta ainoastaan osa niistä jää yksilön mieleen viikoiksi, kuukausiksi tai vuosiksi eteenpäin. Nämä mieleen jäävät tarinat erottuvat muista tarinoista selvästi ja niitä tarkastellessa voi huomata yhtäläisyyksiä.

Tarinan voima

Ihmiset tarvitsevat tarinoita ja he ovat aina jakaneet niitä eri muodoissa. Tarinat tarjoavat vaihtelevuutta ihmisten elämään, kun ne toimivat mielikuvituksen tasolla. Uskon, että mieleen jäävän tarinan on mahdollista johdattaa yksilö itsensä tuntemiseen, muuttamalla yksilö passiivisesta olijasta aktiiviseksi toimijaksi. Kiehtova tarina voi myös innostaa ja luoda sisältöä yksilön elämään puhumalla suoraan rehellisellä äänellä, mutta kuinka voimakkaasti tarina jää mieleen vai jääkö ollenkaan on kuitenkin hyvin yksilöllistä.

Kiehotova tarina koukuttaa, melkein viettelee, lukijaa, ja saa hänet lopulta kertomaan tarinaa eteenpäin. Mielestäni on olemassa kolme tärkeää elementtiä mieleen jäävää tarinaa tunnistettaessa:

  1. tarina vaikuttaa yksilöön
  2. tarina saa yksilön mielenkiinnon heräämään
  3. tarina jää elämään vielä senkin jälkeen kun tarina on kuultu tai luettu.

On tärkeää, että tarina luo jonkinlaisen reaktion lukijassa; sillä ei ole väliä onko reaktio puolesta vai vastaan, kunhan tarina vaatii lukijaa kommunikoimaan.

Kiehtova tarina voi olla oikeastaan mitä vain, mikä herättää kiinnostusta ihmisessä. Se voi mm. innostaa, huvittaa, haastaa, luoda ristiriitoja tai vaikka kauhistuttaa. Suurin osa ihmisistä elää elämäänsä mukavuusalueellaan; he elävät jokapäiväistä rutiiniaan ja harvoin astuvat tuntemattomaan. Kiehtova tarina koskettaa sitä herkkää kohtaa ihmisessä, missä kaikki perusemootiot – kuten pelko, rakkaus ja toivo – elävät, ja mitkä rationaalinen ajattelu yleensä hiljentää.

Kiehtovan tarinan ydin

On olennaista luoda syvä yhteys yleisöön ja kiinnittää huomiota siihen, mikä heitä motivoi, vihastuttaa ja ihastuttaa. Tämän ymmärryksen kautta on mahdollista luoda mieleen jäävä tarina, joka yhdistää yksilöä korkeammalla tasolla koskettamalla tämän ydinolemusta.

Tarinoita on olemassa vaikka kuinka mutta mieleen jäävä tarina tullaan muistamaan, koska se vaikuttaa lukijaan. Kiehtova tarina tarjoaa tuoreen näkökulman jokapäiväiseen elämään ja voi laajentaa yksilön maailmankuvaa. Mieleen jäävä tarina säilyy ”elossa” senkin jälkeen kun se on luettu tai kuultu, mikä tekee siitä vaikutusvaltaisen välineen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s