Kritiikki – kirosana vai kirjoittajan apuväline

Kritiikki, kritisointi, kriitikko – kaikista sanoista hehkuu negatiivisuus synkkänä. Jotta kirjoittaja voi kasvaa, hän tarvitsee palautetta. Miten palautetta pitää ottaa vastaan, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti, ja kuinka vastavuoroisesti antaa kriittistä palautetta toiselle kirjoittajalle?

Kritiikki on arviointia

Me suomalaiset otamme kaiken kritiikin henkilökohtaisena virheiden ja epäonnistumisen mittarina. Aivan kuin kriitikko etsisi suurennuslasilla mahdollisimman paljon virheitä tekstistä. Usein kaikki positiivinen palaute saattaa jäädä parannusehdotusten jalkoihin, eivätkä ne jää mieleen negatiivisuuden alta. Pieni kirjoittajasielu saa mustelmia luovuuteensa ja käpertyy sen seurauksena kuoreensa.

Kritiikki ei alunperin tarkoita mitään negatiivista. Oxford Dictionaryn mukaan kritiikki (critique) tarkoittaa seuraavaa:

”A detailed analysis and assessment of something, especially a literary, philosophical, or political theory…” (Oxford Dictionary)

Eli kritiikki tarkoittaa yksityiskohtaista analyysiä ja arvioimista jostakin. Analyysiä ja arvioimista:  kokonaisvaltaista arvioimista, jättämättä mitään oleellista mainitsematta. Ei siis pelkkää negatiivista epäkohtien bongaamista vaan myös niiden hyvien metaforien, lauseenrakenteiden sekä yksityiskohtien huomioimista.

Erittelen tässä tekstissäni kaksi kritiikin muotoa: valmiin teoksen kritiikin (esim. kulttuurisivuilla ilmestyvän) sekä keskeneräisen tekstin kritiikin. Keskityn jälkimmäiseen, sillä mielestäni se on olennaisempaa kirjoittajan kehittymisen kannalta.

Kritiikin antaminen ja vastaanottaminen

Kaikki kirjoittajakoulutuksessa käyneet tietävät, miten intensiivisestä hetkestä on kyse, kun omasta tekstistä annetaan ensimmäisen kerran palautetta. Tilanne on hyvin herkkä, kun oma tuotos on leikkauspöydällä analysoitavana rustojaan myöden.

Vaikka kritiikki saattaa sattua ja tuntua hyvin henkilökohtaiselta, on oleellista tiedostaa, etenkin tekstin luonnosvaiheessa, että kirjoittaja edistyy juurikin palautteen avulla. Kritiikki ei kohdistu kirjoittajaan, vaan tekstiin, ja kaikkien yhteinen päämäärä on saada tekstistä parempi.

Kritiikin antajalta vaatii taitoa, että hän osaa muodostaa jäsennellyn sekä kirjoittajaa auttavan palautteen. On tärkeää, että kirjoittaja pysyy palautteenannon aikana hiljaa eikä keskeytä palautteenantoa. Kun palaute on annettu, kirjoittaja voi kysyä tarkentavia kysymyksiä.

Muutama vinkki kritiikin antamiseen:

  • Analysoi: tulkitse tekstiä esim. vallitsevia teemoja, henkilöhahmoja tai käsiteltävää aihepiiriä. Puhu ääneen ”itsestäänselvyyksiä”.
  • Arvioi: Kerro, mitkä ovat tekstin vahvuudet ja heikkoudet. Jos et ole lukenut koko tekstiä, arvioi, mitä seuraavaksi tapahtuu tai mitä haluaisit tapahtuvaksi.
  • Perustele: Jos pidät jostakin tekstin yksityiskohdasta, teemasta tai henkilöhahmosta, perustele miksi. Jos luettuasi tekstin, joku kohta tökkii pahasti, kerro rehellisesti kirjoittajalle havainnoistasi, mutta perustele miksi et tykännyt siitä. Pelkkä ”tykkäsin tosi paljon” tai ”kohtaus oli huono”, ei auta ketään. Lainaa esimerkkejä suoraan kirjoittajan tekstistä.
  • Esitä vaihtoehtoisia tapoja tehdä jokin asia: onko sinulla parempi ehdotus, miten esim. jokin kohtaus kannattaisi toteuttaa? Jaa se kirjoittajan kanssa.
  • Ehdota taustamateriaalia tekstin ja kirjoittajan tueksi. Tuleeko sinulle mieleen joku toinen teksti, jossa oli samanlaisia teemoja tai elokuva, josta kirjoittajalle voisi olla hyötyä? Esitä taustamateriaalia, josta kirjoittajalle voi olla apua.
  • Hampurilaispalaute: aloita kertomalla positiivisia asioita tekstistä, rakenna keskelle kokonaisvaltaista kritiikkiä perusteluineen, lopeta positiivisella kommentilla.

On tärkeää, että kirjoittaja osaa ottaa kritiikin vastaan, jotta siitä olisi hyötyä. Jos kirjoittaja on ehdoton oman kantansa puolestapuhuja, kritiikki menee hukkaan. Kaikki mielipiteet ja arvioinnit kannattaa kirjoittaa ylös muistiin, vaikka ei itse olisi samaa mieltä niiden kanssa. Muistiinpanoihin on hyvä palata myöhemmin ja yrittää nähdä oma teksti kritiikin antajan silmin.

Kritiikki on monipuolista analyysiä ja arviointia, joka kohdistuu tekstiin ja jonka tarkoituksena on parantaa kirjoittajan tekstiä. Kritiikin antajan ja kirjoittajan välinen yhteistyö toimii silloin, kun kumpikin osaa olla rakentava.

 

Lähteet:

Oxford Dictionary [online] http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/critique

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s