Vuoden 2021 parhaat uutuuskirjat

Kirjalistani on tunnetusti pitkä ja koostuu hajanaisesti eri vuosina ilmestyneistä teoksista. Vuonna 2021 kirjavuosi loistaa kuitenkin kiinnostavilla helmillä, joista nostan esille 6 odotetuinta uutuuskirjaa.

Korona on vaikuttanut kirjamyyntiin positiivisesti, ja uusia kirjoja ilmestyy nyt kiihtyvällä tahdilla. Mitkä kirjat kannattaa tänä vuonna lukea? Ota vinkit talteen omalta lukulistaltani, jossa on peräti 5 kotimaista suosikkia.

Järjettömiä asioita – Saara Turunen

Saara Turunen on parasta, mitä suomalaiselle kirjallisuudelle ja teatterille on tapahtunut. Turusen kaksi aikaisempaa teosta löytyvät kirjahyllystäni ja olen nähnyt kaikki hänen Qteatterissa esitetyt näytelmänsä. Odotukset myös uudelle kirjalle, Järjettömiä asioita, ovat suuret.

Turusen kerronta on parhaimmillaan havainnoivaa, älykästä ja luontevaa. Aiheet käsittelevät usein ajankohtaisia ilmiöitä, valtarakenteita ja naiseutta.

Järjettömiä asioita kiinnostaa jopa aiempaa enemmän, sillä kirja on saanut paikoin jopa ristiriitaisen vastaanoton.

Pimeä aine – Stella Harasek

Harasek on helppo kategorisoida jälleen kerran yhdeksi bloggariksi, joka on saanut kustannussopimuksen influensseri-positionsa kautta. Tunnetusta blogista ja aktiivisesta Instagramista tuskin haittaa on kustannussopimuksen ja kirjamyynnin suhteen, mutta olen kääntänyt kelkkani hänen suhteensa.

Olen seurannut Harasekiä jonkin aikaa somessa enkä yllättynyt kirjauutisesta. Pidän hänen ajatuksistaan sekä tavastaan kielellistää maailmaa. Esikoiskirja on aina paha rasti, mutta uskon Harasekin selviytyvän siitä hyvin. Uskon Pimeä aine -teoksen olevan yksi odotetuimmista kirjauutuuksista syksyllä 2021. Ainakin vielä keväällä teos oli yksi helmet-kirjaston varatuimpia teoksia.

Vastatuuleen: Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta –Kukka Ranta ja Jaana Kanninen

Tiedän hävettävän vähän saamelaisista, Saamenmaasta sekä alkuperäiskansan historiasta yleensä. Tiedän riistosta ja pakkosuomalaistamisesta, Tenojoen kiistasta ja alueriidoista. Haluaisin tietää enemmän ja nimenomaan saamelaisten itsensä näkökulmasta.

Siksi innostuin kovasti, kun kuulin Vastatuuleen-kirjasta, jonka ovat kirjoittaneet kaksi aiheeseen perehtynyttä toimittajaa ja tietokirjailijaa. Ranta ja Kanninen avaavat saamelaisten kokemushistoriaa sekä ajatuksia yleensä omasta identiteetistä, kulttuurista ja historiasta.

Elämä: Esipuhu – Miki Liukkonen

Miki Liukkosen henkilöbrändiin tiivistyy suorapuheisuus, ailahtelevaisuus sekä paikoin jopa ylimielisyys. Samaa presenssiä ei kuitenkaan ole havaittavissa yhtä läpinäkyvästi hänen teksteissään, jotka vilisevät sivistyssanoja, neuroottisia piirteitä ja kokeilevaa proosaa.

Oli miehestä mitä mieltä tahansa, tekstit puhuvat puolestaan. Liukkosen uutuus ilmestyy syksyllä 2021, joka nimen perusteella ei ole sitä kevyintä proosaa. Tarjolla on myös 500 erän rajoitettu painos, joka sisältää kirjailijan lyhentämättömän version sekä kustannustoimittaja Samuli Knuutin esipuheen.

Daddy: Stories – Emma Cline

Emma Clinen esikoisteos Girls (2016) kertoi Manson-inspiroituneesta kultista, oman paikan etsimisestä, vapaudesta ja hyväksynnän hakemisesta. Muistan teoksen tehneen minuun syvän vaikutuksen kielen ja kuvauksen tasolla.

Clinen uusin teos on puolestaan novellikokoelma, joka laajentaa esikoisteoksen teemoja. Daddy: Stories julkaistiin englanniksi jo vuonna 2020, mutta suomennos Daddy julkaistiin vasta tänä vuonna.

Bechi – Koko Hubara

Kulttuurivaikuttaja ja aktivisti Koko Hubaran ensimmäinen romaani vaikuttaa todella kutkuttavalta. Bechi keskittyy kuvailemaan sukupolvien kokemuksia, identiteettiä ja sen muodostumista.

Hubara on esiintynyt monesti Radio Helsingissä haastatteluissa ja erilaisissa radio-ohjelmissa. Ihailen hänen kykyään sanallistaa vaikeat asiat, argumentoida perusteellisesti ja pohtia asioita monelta näkökulmalta. Hypistelin kirjaa edellisellä kerralla jo kirjakaupassa, mutta silloin yöpöydän kirjavuori oli vielä liian korkea uuden kirjan ostamiseen.

Osta kotimainen, lainaa käännöskirjallisuutta

Aina ei ole mahdollista ostaa kaikkia haluamiaan kirjoja eikä se ole järkevääkään, sillä meillä on fantastinen kirjastolaitos Suomessa. Kun ostat kirjan, tue kotimaista kirjallisuutta ostamalla omaksi kotimaista ja lainaamalla käännöskirjallisuutta.

Näin vaikutat siihen, että meillä jatkossakin on laaja valikoima erilaisia kotimaisia kirjailijoita, jotka kirjoittavat tärkeistä aiheista ja kiinnostavista näkökulmista. Omien kirjailijoiden tukeminen on tärkeää myös siksi, että kielialueemme on niin valtavan pieni.

Käännöskirjallisuus on sekin tärkeää, mutta kirjailija ja alkuperäinen kustantamo ovat usein kirjan ilmestyessä jo rojaltinsa ansainneet. Moni käännöskirja pärjää vähemmälläkin tuotoilla.

Kuva: Unsplash

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s